Fresh Entri Must Read

26 Jan 2014

Tutorial Buat Cursor Nama Dengan Mudah

Izzah Norlizah| 11:46 am| 11Comments|
Al-Hamdulillah...Yesss,yeayyy dan yahooo...
Happy nya hari ne sebab da ada cursor pakai nama sendiri.
Sebelum ne pernah juga ada cursor nama Izzah Norlizah
tapi tak berapa lawalah.Yang itu pakai software Photoshop.
Tak pandai lagi guna software 2.Pandai gitu2 ja...

Cursor baru ne tak pakai mana2 software pun.
So tak payah susah2  nak download lagi.
Juz pergi laman web Pixlr...
Sangat mudah,cepat dan puas hati.
Korang nak juga ka ada cursor pakai nama
macam aku???Yang tak pandai2 lagi wat cursor sendiri.
Hehehehe...Kalau nak aku ajar korang ya step by step
cara buat cursor kat Pixlr.Jangan risau,semudah ABC ja.


1. Korang haruslah pergi laman web Pixlr dulu...
2. Pilih PIXLR EDITOR ya..


3. Ikut saiz kat dalam pic ne dan tick kan transparent.


4. Tulis nama korang atau tulis pa2 ja la yang korang suka...


5.Nak cantikkan nama korang click layer yang aku bulatkan
warna hijau 2.Bila korang rasa da cantik,click pulak warna ungu.
Sekarang pilih BRUSH nak lukis bentuk anak panah...


6. Pilih saiz berus yang kecil ya.Sebelum nak lukis anak panah,korang boleh
juga tambah item2 tertentu cam nak tambah bentuk bunga,bintang dalam pic
2 pun boleh.Warnakan agar ia tampak lebih menarik.


Da siap design cursor korang 2,bolehla simpan dalam My Computer taw.
Pastikan korang pilih format jenis PNG...


Da simpan upload kat photobucket atau imgur nak tukarkan
cursor tadi kepada link.Kalau takda wat lagi dua2 2 kena daftar dulu la...
Lepas 2 pergi Dashboard>Layout>Gadget>HTML/Javascript
dan copy code di bawah...

<style type="text/css">body, a, a:hover {cursor: url(URL gambar cursor), progress;}</style><a href="URL gambar cursor" target="_blank" title="Cool Cursor!"><br />

Tukarkan URL gambar cursor yang anda dapat di Photobucket
atau di Imgur tadi.Save dan siap.Selamat mencuba ya!!!

Kredit: Yura

11 comments:

unsecretostory said...

Nanti nak cuba. dah lupa pulak cara2 buat sebelum nie. Thanks for tuto :)

Cik Puan said...

mau cuba lah ne kak izzah...best juga cursor nama ne..

Izzah Norlizah said...

@unsecretostory

Cuba jgn xcuba Aten...sng ja :)

Izzah Norlizah said...

@Cik Puan

Silakan cuba cik..xrugi :)

Abak Lorong Cinta said...

Waaahhhhhh!!! macam tu..kena cuba jugak la..hehe.. nice..tq

Cik Kema said...

salam miss..
newbies here..
tq for the tutor.. :)

Izzah Norlizah said...

@Cik Kema

slm jg...ow ok,a wlcme dear. :)

Cik Puan said...

orite..nt cik cuba..hiihih...tungguuuuuuuuuuuu...

Anonymous said...

kenapa saya buat tak menjadi..saya dh follow sume step yang diberi