Fresh Entri Must Read

30 Dec 2012

ZyraRoxx's Blogbuster

Izzah Norlizah| 3:07 am| 29Comments|


Sebelum nak tidur,nak taip 1 entri ne dulu,,,
Ya,segmen lagi,,,cam takda citer len jak kan???
Asyik2 segmen,giveaway dan contest,,,
Ntahlah,hujung tahun ne ramai rakan blogger wat cam2 segmen,
contest dan giveaway,,,agaknya cuti sekolahlah kot.
Ok lah sebelum nak memejamkan mata,
join dulu segmen Zyraroxxx ne dulu,,,
Wah,,,nama pun rockers beb!!!

Cam besalah,sapa berminat nak tambah follower tu,
jomlah join sekali,,,Dengar kata segmen beliau yang pertama,
dapat sambutan hangat dan luar biasa.
Harap2 yang ne pun sama so sokongan anda semua
amatlah diperlukan bagi menjayakannya,,,
Tanpa kita,siapalah zyraroxx tu,,,
Betul tak zyraroxxx??? ^__^

Syarat yang dikenakan semudah makan aiskrim je,,,
Tak caya,try la join.anda pasti takkan menyesal,,,
Berminat,silakan tekan banner d atas k,,,
Sebelum kesubuhan,nak undur diri dulu,,,
Kilang taik mata ne cam tak sabar2 da nak memproses,,,
Aduh,,,sakitnya mengantuk ku,,,
Chow dulu,,,guyz.Tata and Nite,,, ^__^

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

28 Dec 2012

Contest Saya Si Blogger Awesome 2012 by Yanie & Akma

Izzah Norlizah| 6:00 pm| 4Comments|
First time join sebarang contest selama berblogging ne,,,
Ne pun rakan blogger da tag nama aku,,,So,join jelah.
Tak rugi cuma masalahnya aku tak suka contest nie
banyak yang nak dilike dan difollow para sponsor ne,,,
Sudahlah internet connection sering mencabar kesabaran...
Tapi takpalah,nak cuba nasib,,, :)

Tekan Banner di Atas

Lawanya banner,,,kelip2 getu.
Ok lah,nak jawab soalan sebagai pelengkap syarat join contest nie,,,

1.Sejak bila berjinak dalam dunia blog???
First time berjinak dalam dunia blog ne sejak 28.6.2012 bersamaan
5 bulan 4 minggu dan 1 hari(rujuk pada Daisypath).

2.Kenapa berblogging???Best tak???
Pada asalnya berblogging sebab suka2 je.Tengok kawan ada blog,
aku pun nak.Selain itu,nak tambah ilmu dalam dunia blog ne.
Dulu tak tahu apa2,belajar sendiri dan minta tolong dengan Mr.Google je.
Al-Hamdulillah,da tau sal blog ne sikit2.
Berblog memang best sebab dapat isi masa lapang.Takpayah
buang masa lepak2 kat luar rumah.Berblog juga dapat ramai
kawan2 dan mengetahui isu2 semasa dalam dan luar negara.

3.Harapan pada blog masa akan datang???
Rajin2 update blog,,,Kalau boleh seminggu 5 entri la kot,,,
 Penuhi blog dengan input2 yang berguna,,,
Follower semakin bertambah supaya orang lain dapat baca
suka dan duka kita,,,Sharing is caring :)
Mangsa tag:  Hana

Tarikh tutup: 31 Disember 2012

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

Segmen Bloglist dan BlogReview by BudakVanilla

Izzah Norlizah| 3:37 pm| 6Comments|
Tekan Banner Di Atas

Segmen di atas anjuran Si Budak Vanilla,,,
Berminat nak join,tekan banner di atas,,,
Mangsa tag: Dia & Kamu,,,

Segmen Tamat: 31 Disember 2012


Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

27 Dec 2012

Segmen : Aku Nak BW dan Follow Blog Korang

Izzah Norlizah| 10:03 pm| 8Comments|
Ne segmen kedua hari nie aku join,,,
30 Disember 2012 nie tarikh tutupnya...
So pada blogger2 yang tak henti2 nak tambah follower 2,
segmen ne baik dijadikan medium untuk meningkatkan
follower di blog kesayangan anda,,, :)
Sudah ramai yang join,rasa diri cam ketinggalan pulak
tapi takpa lah,masih sempat,,,:)

Jangan buang masa,
Jom serbu dan join ramai2,,,
Tekan banner di bawah untuk terus ke blog penganjur.



Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

Segmen Memburu Follower by Hotmasakini

Izzah Norlizah| 9:04 pm| 14Comments|
Setelah lama menyepi,aku kembali menyibukkan diri
dalam segmen anjuran rakan blogger.
Bagi yang berminat nak menambah follower atau
hobinya memburu follower tu jom sama2 join
InsyaAllah,,,Tak rugi,,, :)

Berminat,tekan banner di bawah nie,,,
Syarat2 nya tak susah mana pun,,,



Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

Tiga Minggu Menyepi

Izzah Norlizah| 6:02 pm| 2Comments|
Hampir tiga minggu da menyepi dari dunia blog,,,
Macam takda idea nak tulis,sebab 2 blog dibiarkan kosong
tanpa apa2 ceritera.Kadang2 ada juga idea timbul tiba2
tapi oleh kerana hanya menyimpan dalam minda
akhirnya idea itu lesap hilang entah ke mana,,,
Ada juga terfikir nak tulis dalam buku tapi oleh sebab
malas nak cari pen dan kertas,idea yang datang dibiarkan 
berlalu pergi begitu saja.Betapa malasnya aku,,,
Dan banyaknya perkataan 'TAPI" ketika menulis entri ini
menunjukkan banyak alasan yang aku cipta.Hehehehe,,,
Anda perasan tak???Tentunya,anda semua tidak BUTA.

Kerinduan pada blog kini terubat sudah,,,
Rindu pada masa lalu,setiap hari menemani blog ini...
Kini,kekangan waktu merubah segalanya,,,
Tidaklah 100%,mungkin juga diri ini puncanya.
Susah dimengerti dan dileraikan satu2,,,
Sungguh,rindu pada dunia blogging tidak tertanggung lagi.
Biarlah entri kali ini aku muntahkan kerinduan yang membara
Hingga anda yang membacanya dapat mengetahui dan juga merasai
hingga sampai ke sanubari anda semua,,,
Tidak terharukah anda??? :p

Sebulan di Semporna,kampung halaman tercinta
Mencatatkan seribu kenangan indah,,,
InsyaAllah,akan ku kongsi semuanya dalam entri2 seterusnya,,,
Ada suka,ada duka dan bermacam jenis rasa
yang anda juga pernah merasainya,,,
Untuk kali ini,aku undur diri terlebih dahulu,,,
Ingin menyelesaikan urusan yang ada,,,
Semoga bertemu lagi jika diizinkan Allah,,,
Salam Maghrib semua,,, :)

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

2 Dec 2012

Giveaway For Followers

Izzah Norlizah| 2:39 pm| 4Comments|
Tekan Banner Di Atas

Mesti da ramai join giveaway ne kan???
Aku baru nak join,,,Baru tahu semalam.
Tu pun lepas apit follow blog aku,,,
Huhuhuhu,,,Tak sangka akhirnya beliau follow blog aku,,,
Semua sponsor aku da lama follow,,,
So tak payah susah2 follow mereka da,,,
Hadiah2 nya pun menarik,,,
So nak cuba nasiblah,,,hehehehehe

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

Sudah genap 26 Tahun,,,

Izzah Norlizah| 2:15 pm| 1Comments|
Semalam 1.12.1986 umur aku da genap 26tahun,,,
Begitu pantas masa berlalu,,,Tak sedar umur
da semakin meningkat,,,Bertambah 1 angka lagi,,,
Terima kasih pada rakan2 di facebook
yang sentiasa mendoakan yang terbaik untuk diriku,,,
Moga Allah merahmati anda semua,,,,

Walaupun dalam hidup ini masih banyak yang belum ku capai,
tapi aku bahagia sebab masih ada keluarga yang begitu
menyayangi ku dan mengambil berat tentang diriku,,,
Itulah hadiah yang terhebat dan teristimewa yang diberikan
oleh Allah swt pada diriku,,,
Seperti tahun2 lepas sambutan ala kadar je,,,
Tapi tahun ne kak sepupu nak ajak celebrate sama2,,,
Hari ne bitrhday dia,,,Beza sehari je dengan aku,,,

Selalu birthday aku,aku berjauhan dengan keluarga,,,
Tapi mereka orang pertama yang wish kat aku,,,
Sanggup berjaga tengah malam sebab ada surprise untuk aku,,,
Memang terharulah walaupun wish ramai2 dalam telefon,,,
Huhuhue,,,berbaur dengan rasa sedih jugalah tapi
tak ada lah sampai menangis tak berlagu,,,

Ok lah,,,sampai di sini je dulu,,,
Aku memang jarang update blog da,,,Tak seperti dulu,,,
Bukan disengajakan tapi disebabkan perkara2 yang tak dapat
nak dielakkan,,,Rindu pada dunia blog&rakan2 blogger,,,
Sabarlah wahai hati,,,InsyaAllah,akan terubat nanti,,, :)

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

12 Nov 2012

Gadis Idaman

Izzah Norlizah| 1:00 pm| 10Comments|
Gadis itu...
Wajahnya berona NUR IMAN
Mahkotanya dilitupi tanda KEHORMATAn
Maruah diri dipagari dengan kesopanan
Dialah puteri indah rupawan

Tika gadis lain sibuk menghiasi diri
Dia hias Nur Ilahi pada wajahnya
Tika gadis lain sibuk mencari sang putera
Dia selesa bersama cintaNYA
Tika gadis lain sibuk bermadah pujangga
Dia tekun dengan bait kata Tuhannya
Tika gadis lain menangisi pemergian arjuna
Dia tangisi kehinaan diri sebagai HAMBA

Gadis itu...
Seperti mawar berduri
Indah dipandang namun sukar dipegang
Mulianya kerana KETAQWAAN
Cantiknya kerana KEPERIBADIAN
Kerana itu dikatakan
Dialah Gadis Idaman
Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

Apabila Kau Ingin Berteman

Izzah Norlizah| 12:02 am| 2Comments|
Apabila kau ingin berteman
Janganlah pandang pada KELEBIHANNYA
kerana mungkin dengan satu kekurangan
Kau akan MENJAUHINYA

Andai kau ingin berteman
Janganlah pula dinilai kebaikannya
Kerana mungkin dengan satu kelemahan
Kau akan MEMBENCINYA

Andai kau inginkan teman
Janganlah diuji akan ILMUNYA
Kerana apabila dia buntu
Kau akan MENYISIHNYA

Terimalah dia seadanya
Kerana dia teman yang hanya manusia biasa
Seperti dirimu jua
Jalinlah hubungan kerana Allah
Moga hubungan yang sentiasa dibina sentiasa diberkatiNYA
Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

11 Nov 2012

Segmen : Nak Doodle Muslimah?

Izzah Norlizah| 10:34 pm| 2Comments|
(Click Banner)

Aku nak doodle muslimah,,, :p
Bab 2 la aku nak join segmen ne,,,
Details doodle aku 2 adalah seperti berikut :
Nama pendek: Izzah
Warna Tudung : Hijau
Warna Pensel : #00ff00,#FE2E64
Mangsa tag : Kau dan engkau

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

Renung-renungkan,,,,,

Izzah Norlizah| 8:05 pm| 0Comments|
Kadangkala kerana hilang cinta manusia,
Kita jumpa cinta Allah...
Setelah dizalimi manusia,kita rasai adilnya Allah,
Selepas sesat dalam gelap,kita hargai cahaya yang malap...
Tatkala hati keresahan,kita hargai erti ketenangan...
Bila tertimpa musibah,kita tahu kesabaran itu indah...
Saat hidup dalam kekurangan kita yakin ,
kesyukuran mencukupkan segalanya...
Benarlah,setelah datang malam gelita,
Baru terlihat bintang di mata indah...

Usahlah mengeluh dan berkeluh-kesah,
Atas dugaan dan ujian yang melanda,
Kerana sikap itu menunjukkan keadaan kita
Yang tidak redha dengan KetentuanNYA...
Dan jangan pula terlalu gembira hingga bersorak2an
Apabila mendapat apa yang diimpikan oleh jiwa
Kerana itu sebenarnya menjadikan kita muda alpa dan terleka...

Dalam suka dan gembira,pasti akan ada terselit duka...
Dalam senang dan bahagia,pasti akan tibanya derita...
Setiap ketentuan ALLAH itu mempunyai 1001 hikmah di sebalikNYA...
Jika Allah takdirkan terlebih dahulu derita,
DIA inginkan kita lebih bersyukur dan menghargai saat bahagia...
Dan jika Allah takdirkan dengan derita setelah kita bahagia,
Agar kita tak leka dan alpa dengan kesenangan dunia...
Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

5 Nov 2012

Buat Yang Belum Bertemu Jodohnya

Izzah Norlizah| 9:12 pm| 8Comments|
Janganlah kamu bimbang andai belum berpasangan,,,
Tapi bimbanglah andai iman mu berkurangan,,,
Janganlah kamu bimbang andai kamu tak rupawan,,,
Tapi bimbanglah andai akhlak mu murahan,,,
Kejarlah dan carilah cinta Allah,,,
Nescaya seluruh makhluk Allah akan menyayangimu...
Allah lebih tahu siapa pasangan yang terbaik untuk kita
Kerana kasih sayangNYA,,,
DIA biarkan kita kecewa buat sementara
Agar kita memahami kerenah manusia,,,
Belajarlah untuk mengenali hati dan budi,,,
Kerana di situlah ada cerminan peribadi sejati,,,
yang sudi memberikan cinta dan Kasih sayang yang murni,,,

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

Persahabatan Dan Percintaan

Izzah Norlizah| 8:27 pm| 3Comments|


PERSAHABATAN...
Nilainya tiada tandingan...
Meskipun mutiara di lautan,,,
Jua tidak mampu diberikan,,,
Sebagai balasan...

PERCINTAAN...
Hadirnya datang seketika cuma,,,
Perginya membawa suka dan duka,,,
Tidak ketinggalan luka dan kecewa,,,
Itulah cinta...

PERSAHABATAN DAN PERCINTAAN...
Yang mana lebih utama,,,
Kaca dan permata,,,
Pilih antara dua,,,
Penentu bahagia...

Andainya aku diberi pilihan,
Aku lebih menghargai persahabatan,,,
Kerana di situ adanya ikatan,,,
Yang lebih ikhlas dan berkekalan...

Namun PERCINTAAN...
Tidak selalu kekal abadi,,,
Orang yang dicintai,,,
Belum tentu jadi suami,,,
Andai itu takdir Illahi...

BUATMU TEMAN...
Aku ingin kau tahu,,,
Aku menyayangimu dan menghargaimu,,,
Aku ingin selalu di samping mu,,,
Doa kudus ku sentiasa untukmu,,,
Moga Persahabatan kita kekal selamanya,,,

Khamis(09Jun2011)------------------------->02.14am
Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

Tikam Sahabat Dari Belakang

Izzah Norlizah| 2:33 pm| 7Comments|
(Contoh je)

Beep,,,Beep,,,Beep,,,
Semalam dapat message dari seorang sahabat,,,
Terkejut giler baca sms nya,,,Nasib baik tak gila betul2

HOI!!!MULAI HARI INI,AKU TAK MAHU KAU DALAM HIDUP KU LAGI.AKU TAK MAHU KAU SMS ATAU CALL AKU LAGI,,,
AKU PUAS DA KENAL KAU.TAK GUNA AKU KAWAN DENGAN KAU.
SAKIT HATI SAK,ANGGAP AKU LEBIH DARI KAWAN KONOK,
TAPI DI BELAKANG MACAM APA JAK,,,
AKU BOLEH SIMPAN RAHSIA MU,NAPA KAU TAK BOLEH SIMPAN RAHSIA KU???TAK GUNA HAA!!!???
SANGGUP KAU PI GITAU SEMUA ORANG YANG AKU NIE,,,,,,

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V

V
 
COMEL,CANTIK,VOGE,PENYAYANG,SETIA,,,
DAN YANG BUAT AKU TAMBAH MALU LAGI,
KENAPA KAU TELAH GITAU AKU YANG KAU SEBENARNYA
MAHU JADIKAN AKU IDOLA MU.  .  .:-D:-D



HuaHuaHuaHuaHua,,,Men2 ja bha, ,jan mare ah,,,Hehehehe

Kurang asam betul,,,Ingatkan betul2 da semalam 2.
Yalah sangat takut bila orang yang kita sayang
hilang kepercayaan dengan kita,,,Tidak mudah nak wat orang percaya balik dengan kita,,,Oleh itu,perbuatan Tikam Sahabat Dari Belakang
jangan berani dan jangan sekali-kali buat.Rupanya dia nak kenakan aku.
Takpa,siapa2 baca entri ne,anda juga terkena sama macam aku,,,
Kuang,,,kuang,kuang,,,Huhuhuhue(Jangan marah ya,Senyum sokmo)
Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

Blog Direview

Izzah Norlizah| 1:17 pm| 2Comments|
Lama sudah tak bersua,,,Apa khabar semua???
Harap baik2 saja ya,,,Selama beberapa minggu
tidak berblogwalking,adakah yang merindui ku???
Kalau ada,maaf sangat2 ya,,,
Bukan sengaja nak menyepi tapi da beberapa perkara
terjadi yang tak boleh dielak langsung,,,
Kami da potong broadband sebab 2 tak boleh on9 da.
Ne pun ambil celcom yang untuk 24jam RM5,,,

Berbalik kepada tajuk asal,semalam bila check
comment dan cbox,ada rakan blogger yang
sudi mereview blog aku,,,Terima kasih banyak2 ya,,,
Kepada anda berdua,iaitu Cik Azlyzah,,,


Yang kedua pulak cik Nabila Biela,,,


Tq so much ya,,,Tak lupa juga seorang blogger ne...
Orang yang pertama review blog aku,,, Cik Aimi Syahirah
a.k.a cik Misya,,,tQ sangat2,,,


Kalau da masa yang terluang tu,rajin2 kanlah diri
baca&terjah entri sal blog aku 2,,,
Tekan header,banner dan gambar di atas,,,
Terus hinggap ke blog2 mereka,,,Bagi yang lum follow,
followlah mereka,jangan segan2.
InsyaAllah mereka akan follow kembali,,,

p/s: Tidak layak lagi nak review mana2 blog sebab
follower bawah 5++

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

29 Oct 2012

Segmen : Jom Tingkatkan Follower Twitter Sampai Lebam

Izzah Norlizah| 5:18 pm| 8Comments|
Memandangkan aku memang ada niat nak tambahkan
follower aku dalam Twitter jadi segmen ne tak boleh
lepaskan,,,Kena join juga,,,Harap2 follower aku
dalam Twitter bertambah,,,Selalu orang wat follower
dalam blog je kan???Ne kali lain dari yang lain,,,

Click Banner Di Atas

Follower aku dalam Twitter setakat ne
33 orang je,,,Harap2 berubahlah angka 2,,,
Tarikh tutup akan diumumkan nanti ok,,,
Law nak follow butang ada kat kotak follower aku 2
Law nak like fanpages aku sekali pun tak pa,,,:p
Sebelum terlupa segmen ne anjuran Sa Michaisi,,,
Sebelum ne aku pernah join segmen beliau
dan tidak mengecewakan sebab follower aku
bertambah-tambah,,,Jasanya tetap dikenang :)
Dan harap2 segmen ne akan dapat sambutan,,,

Suka dengan penganjur segmen ne sebab beliau
akan follow & blogwalking semua peserta,,,

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

Segmen : Up Kan Follower Dengan Mendadak

Izzah Norlizah| 10:27 am| 28Comments|
Rindunya blog.Da beberapa hari tak buka blog,,,
3hari kat kampung,macam2 ceritalah tapi
bukan nak cerita kat sini pulak ya,,,
Oleh kerana aku da ditag
oleh adik Nurfara Hani,aku join segmen ne,,,
Niat di hati nak up kan follower,sesuai dengan tajuk di atas,,,

Tekan banner di atas,,,

Jumlah follower : 350
Mangsa tag :

Tarikh Tutup : 21 Nov 2012

Jom ramai2 meriahkan segmen ne sementara tak tutup lagi,,,

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

24 Oct 2012

Warkah Buat Suami

Izzah Norlizah| 12:34 pm| 10Comments|
Perkahwinan menyingkap tabir rahsia,

Isteri yang kamu nikahi,
Tidaklah semulia Khadijah,
Tidaklah setaqwa Aisyah,
Pun tidak setabah Fatimah…

Isterimu hanyalah wanita akhir zaman,
Yang punya cita-cita,
Menjadi solehah..

Perkahwinan,,,
mengajarkan makna kewajipan bersama,

Isteri menjadi tanah,
Kamu langit penaungnya,
Isteri menjadi ladang tanaman,
Kamu pemagarnya,
Isteri ibarat ternakan,
Kamu gembalanya,
Isteri adalah murid,
Kamu gurunya,
Isteri bagaikan anak kecil,
Kamu tempat bermanjanya,

Saat Isteri menjadi madu,
Kamu teguklah sepuas-puasnya,
Saat Isteri menjadi racun,
Kamulah penawar bisanya,

Seandainya Isteri tulang rusuk yang bengkok,
berhati-hatilah meluruskannya…

Perkahwinan,,,
menyadarkan Kamu perlunya IMAN DAN TAQWA,
Untuk belajar lebih SABAR DAN REDHA,

Kerana Kamu miliki isteri yang tidak sehebat mana,
Hanyalah wanita akhir zaman,
Yang punya cita-cita, menjadi solehah..

Kamu akan tersentak dari alpa,
Kamu bukanlah Rasulullah,
Pun bukanlah Saidina Ali Karamaullahhuwajhah,

Cuma suami akhir zaman,
Yang berusaha menjadi soleh

************************
sumber : Sini
SALAM AIDIL ADHA

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

Selamat Hari Raya Aidil Adha 2012

Izzah Norlizah| 1:25 am| 10Comments|
 
Tengok tajuk mesti korang da tahu kan???
Tak ke rasa awal sangat???Cam tak sabar2 pulak.
Selalu orang ucap sehari sebelum raya tiba,,,
 Tapi aku n awal sikit(sikit je,tak banyak)...

Saje je nak ucap awal sebab takut tak sempat,,,
Esok petang da bertolak pergi bandar Tawau,,,
Khamis baru balik kampung,Semporna,,,
Kalau da kat kampung memang tak online punya,,,
Korang pun mesti cam 2 kan???

Ok lah,tak nak panjang2 kan cerita,,,
Aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha ya
kepada semua kawan2 blogger a.k.a follower aku,,,
Moga raya kali ini lebih bermakna buat kita semua.
Bagi aku,memang raya korban tahun ne amat bermakna,,,
Sebabnya baru first time sambut kat kampung,,,
Selalu tak balik,stay kat rumah je dan
beraya kat rumah jiran2 dan kawan2,,,

Bagi yang ada ahli keluarga tersayang di tanah suci Makkah,
jangan sedih2 tau,,,Mereka menyahut seruan Ilahi,,,
Bila mereka da balik,sambut dengan senyuman kegembiraan...
Tu je,,,Walaupun aku takda,rajin2 la singgah 
dan lawat blog aku ne,,,Nanti aku terjah balik,,,
Tak kiralah lambat atau cepat,,,

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

22 Oct 2012

Renungan Bersama

Izzah Norlizah| 11:19 pm| 12Comments|
Tadi godek2 facebook dan terjumpa kata2 nasihat ini,,,
Jom sama2 ambil iktibar yang cuba disampaikan,,,

Dia tengah tido, tapi malaikat duk tulis dosa dia. Dia tengah solat, malaikat duk tulis dosa dia jugak. Dia belajar, makan, mandi, malaikat tetap setia mencatit dosa dia. Dia xbuat ape2 pun...
malaikat masih x berhenti catit dosa dia.

Eh?
Ape salah dia?

Rupanya banyak mata2 sedang melihat gambarnya xmenutup aurat di fb. Setiap kali ada lelaki yang melihat, setiap kali itulah dosanya bertambah.
Seramnya. Awak, gambar2 awak tu memang cantik, comel, cute je. Tp simpan la semua tu untuk suami awak je. Hanya yg halal je layak nikmati kecantikan awak 2. X perlu nak tayang aurat awak kat satu dunia. Hot kat dunia, kat akhirat hot dengan api neraka plak. Sanggup ke awak? Ngee~~


Sape2 pun bley buat camtu kan? Nanti awak dah meninggal, kat dalam kubur 2 malaikat xkan berhenti seksa awak selagi ade lelaki atas dunia ni yg duk tgk gambar awak yang x tutup aurat. Masa tu ape yg awak bley buat? Nothing. Hidup di kubur yatim piatu, tinggallah seorang dipukul dipalu~



Mahukah kita seperti salah seorang di atas???
Cuba kowang check balik kat Facebook,adakah gambar2
korang yang tidak tutup aurat???
Kalau ada,silalah delete semua,,,
Ini untuk kebaikan kita bersama juga,,,
Kita tidak tahu bila ajal akan menjemput,,,
Bila da meninggal,masih sempat ke
 kita nak delete semua gambar2 tersebut???

Petang tadi aku try google carian image 
untuk nama ku, Izzah Norlizah,,,
Aku agak kaget sebab semua gambar2 yang aku upload
di blog terpapar dengan jelas kesemuanya,,,,
Bangga sekejap sebab selalu tengok artis2 je 
yang menghiasi Google,,,Nampak kejakunan aku di situ,,,^^
Korang try la nama korang pulak dan kalau ada gambar2
anda yang tidak menutup aurat,korang pasti tahu
apa yang patut dilakukan,,,,

Aku pernah dengar ada cara untuk meng'hack' facebook
orang yang da meninggal dunia,,,
Sejauh mana keberkesanannya, aku sendiri tidak pasti,,,
Tapi untuk menutup blog yang empunyanya
da arwah,aku tidak pernah mendengarnya lagi,,,
Fikir2 kan dan renung2 kanlah,,,
-->
Sehelai rambut wanita yang dilihat oleh lelaki bukan muhrim dengan sengaja balasannya 70 000 tahun dalam neraka. Sehari akhirat sama dengan 1000 tahun di dunia.

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

Segmen : 8 Things About Me

Izzah Norlizah| 4:22 pm| 5Comments|
Petang2 ne sambil pekena kopi kaw-kaw
ditemani kipas angin yang sentiasa mendinginkan,
rasa syok pulak tulis entri ini,,,
Selama ne tertunggu-tunggu segmen yang kena di hati
dan Al-Hamdulillah hari ne  jumpa,,,
Pa lagi tanpa buang masa aku join,,,^^
Syarat2 yang diberi pun tak ketat dan sangat simple,,,


Kali ini anjuran  Encik Misai
Kalau nak join,tekan banner di atas dan 
anda akan terus pergi blog penganjur,,,
Kini tibalah masa nak isi form2 di bawah,,,


8 THINGS ABOUT ME
--->Asal daripada Semporna,Sabah
--->Anak pertama dari 5 orang adik-beradik
--->Minat giler dengan warna hijau
--->Seorang yang simple dan pemalu dalam segala hal
--->Kini berusaha menurunkan berat badan
--->Selalu jadi burung hantu@kelawar
--->Suka senyum dan buat lawak
--->Keras kepala dan tak mahu mengalah

7 HOBBIES
~Suka membaca pelbagai bahan bacaan
~Blogging,facebooking dan twittering
~Bermain badminton
~Mengkhayal dan berangan-angan kosong
~Tonton Tv bersama keluarga di rumah
~Jalan2 melihat pemandangan ciptaan Allah
~Berbasikal

6 THINGS I HATE
*Talam dua muka
*Khianat terhadap orang yang mempercayai kita
*Orang yang tinggi egonya
*Pentingkan diri sendiri
*Bilik dan rumah bersepah
*Asap rokok

5 SONG I LIKE
--->Lagu2 Maher Zain
--->Lagu2 Nasyid Artis Tempatan
--->Kau Yang Terindah(Alyah)
--->Titanic Soundtrack(Celine Dion)
--->Lydia(Q-Face)


4 FAVOURITE FILM/DRAMA/MUSICAL/SERIES
~Mohabbatein (Hindi)
~Ayat-ayat Cinta(Indonesia)
~Madagascar : Escape to Afrika(Cartoon)
~The Princess Man(Korea)

3 FAVOURITE FOOD
*Semua yang pedas2
*Sup ayam,ikan dan sayur
*Bubur Jagung

2 WISHES
--->Menjejakkan kaki ke Mekah
--->Membela seekor kucing

1 QUOTES
",,,Berani Berkorban dan berubah,,,
Kejayaan Adalah Ganjarannya,,,"

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

Petua Islam Untuk Mengatasi Masalah Tidur

Izzah Norlizah| 2:45 am| 8Comments|
Masih ada tak yang tak tidur lagi???
Senang cakap yang sama spesies dengan burung hantu.
Siang tidur,malam pulak berjaga,,,
Aku adalah salah seorang daripada spesies itu,,,
Walaupun tak tidur siang dan awal bangun pagi,
bila je tengah malam menjengah 
mesti tak dapat tidur juga,,,Sakit kepala.

Da macam2 cara aku buat,,,
Sampai aku sanggup minum ubat batuk semata-mata
nak tidur awal,,,Last2 dapat pulak batuk,,,
Dan masalah aku masih berulang,,,
Cara yang tak sihat pun aku try,,,
Selalu makan tengah malam untuk cepat mengantuk,,,
Hasilnya berat badan bertambah dan paling
menyiksa aku apabila sekarang ne baru bersusah-payah
nak turunkan badan dan buang lemak yang menumpang
di sudut badan ku seperti di paha,perut,muka dan lengan.


Sebelum aku membuta,aku nak share petua ISLAM
untuk mengatasi masalah tidur dalam kalangan kita,,,
Harap2 dapat membantu yang berkongsi
masalah yang sama dengan kes aku ne(InsyaAllah)
Jom kita amalkan bersama-sama^__^
  • Berwudhuk sebelum tidur,,,
  • Membaca al-Fatihah,ayat kursi,3 Qul(Al-Ikhlas,Al-Falaq dan An-Nass)
  • Mengucap dua kalimah syahadat
  • Membaca doa tidur
  • Bercakap/berdoa menyatakan impian anda 
dalam hidup di dunia dan di akhirat
Tutup mata dan baca istighfar dalam hati hingga terlelap
 
Memang da ramai tahu petua ini namun sebagai insan biasa,
kita sering melupakannya dan jarang mengamalkannya,,,
Moga kali ini kita istiqamah melakukannya,,,^^

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

20 Oct 2012

Dapat Header dan Banner Free

Izzah Norlizah| 6:22 pm| 12Comments|
Sungguh gembira hati ku di kala ini
sebab aku dapat apa yang aku idam2 kan,,,
Buat pertama kalinya aku dapat barang blog
secara percuma dari dua blogger
yang berhati mulia dan baik hati ne,,,

Paling aku tak sangka adalah
dua2 blogger tersebut masih berumur 12 tahun
dan bekas mangsa UPSR tahun ne,,,
Memang tabiklah sebab aku ne umo da 26tahun
masih tak reti wat header dan banner sendiri,,,
Kuikuikuikuikui,,,

Tak rugi join segmen Header free by Nana
tempoh hari sebab dapat header free
dr tuan punya segmen tersebut,,,
Sangat2 berpuas hati sebab header nya memang
menepati citarasa ku,,,Cantik tak
header baru aku ne???^^


Header ne dapat semalam dan hari ne pulak
dapat barang blog percuma kedua,,,
Yang ne dapat dari adik Hadifah,,,
Dia ada wat entri pada sapa yang nak banner free,,,
Aku cuba2 je dan Al-Hamdulillah,dpt,,,


Lawa tak banner ne???Kalau korang perasan
doodle yang aku pilih adalah sama,,,
Doodle 2 buatan Mama Rina yang kreatif dan inovatif.
Kalau beliau wat doodle semua cantik2 dan lawa2,,,
Korang mesti kenal beliau kan???
Dia pun cam aku,asal daripada Sabah,,,

Jutaan terima kasih diucapkan kepada kedua2
blogger tersebut,,,Memang sangat suka
dan berpuas hati dengan design mereka,,,
Akak doakan semoga adik berdua lulus cemerlang
dalam UPSR ya,,,Kalau boleh,dapat 5A^^

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

18 Oct 2012

Kegatalan Yang Melampau

Izzah Norlizah| 5:53 pm| 18Comments|
 

Tadi petang sedapnya tidur,,,
Memang tak ingat apa2 da,,,
Mimpi pun takda menyinggah dalam tidurku,,,
Memang takda yang menganggu,,,
Tup,,,tup,,,tup.
Ne yang aku angin ne,,,

Sedap2 tidur ada pulak yang bawa main2,,,
Habis badanku diratahnya,,,
Satu badan pulak tu,,,
Memang aku tak tahan,,,
Aku redha dan pasrah je dibuat cam 2,,,
Aku tak boleh mengelak da,,,

Badan atas,bawah semua dibantainya,,,
Adakah patut???Memang tak patut kan???
Aku yang bertanya,aku juga yang menjawab,,,
Untuk menepis serangannya,aku pakai sikat/sisir rambut.
Kalau pakai kuku kang luka dan tercalar pulak,,,
Aku juga yang susah,,,

Tak tahan terus2an diasak,aku pun bangun.
Kebetulan adikku masuk bilik masa tu,,,
Aku pun tanya kenapa aku diwat cam ne???
Adikku pun selamba menjawab mungkin kesan
kakak makan udang tadi,,,

Ya tak ya pulak,,,Memang aku
ada makan udang tadi tengah hari,,,
Camna aku boleh terlupa???
Tak teringat langsung,,,
Patutlah gatal sangat satu badan,,,
Hingga tahap kegatalan yang melampau,,,
Rupa2 nya sebab inilah,,,

 
 Oh udang,,,Gara2 kau lah semua ne berlaku,,,
Ko memang sedap dimakan tapi bila ko 'makan' aku,
Fuhhh,satu badan ko kerjakan,,,
Sebelum ne aku da makan ko,ok pun,,,
Kenapa baru sekarang kau wat onar???
Takpa la udang,,,mungkin kau da alasan tersendiri.
Lepas ne aku tak mahu makan ko da,,
Ko tengoklah nanti,,,

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

17 Oct 2012

Segmen : Jom Blogwalking bersama Merapu Si Paan

Izzah Norlizah| 7:11 pm| 6Comments|
Oleh sebab cik Misya da tag aku
so aku dengan berbesar hati m'join'kan diri 
Segmen Jom Blogwalking Bersama Merapu Si Paan,,,^^
Kelakar pulak tajuknya ne,agaknya
tuan tanahnya ne memang suka merapu,,,

(Kelip2 Gitu)

Seperti kebiasaan law nak join click banner di atas.

Kini tiba masanya aku nak isi slogan
yang wajib dipenuhi sebagai syarat p'yertaan
(Cam peraduan la pulak^^)


"Saya bangga bergelar seorang Wanita
kerana sentiasa dijaga dan dilindungi
dari kecil hinggalah ke tua,,,Masa kecil dijaga mak bapa,
Bila da kahwin,suami jadi pelindung dan
bila da tua,anak2 pulak yang jaga^^"

Alamak,,,lebih dua puluh perkataan pulak,,,
Hentam sajalah,,,Janji da isi,,,
Boleh terima pakai ka slogan ne???
Huhuhuhue,,,harap2 bolehlah ya,,,

Aku nak tag si kacak,si jelita dan si bergaya,,,

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...