Fresh Entri Must Read

22 Oct 2012

Petua Islam Untuk Mengatasi Masalah Tidur

Izzah Norlizah| 2:45 am| 8Comments|
Masih ada tak yang tak tidur lagi???
Senang cakap yang sama spesies dengan burung hantu.
Siang tidur,malam pulak berjaga,,,
Aku adalah salah seorang daripada spesies itu,,,
Walaupun tak tidur siang dan awal bangun pagi,
bila je tengah malam menjengah 
mesti tak dapat tidur juga,,,Sakit kepala.

Da macam2 cara aku buat,,,
Sampai aku sanggup minum ubat batuk semata-mata
nak tidur awal,,,Last2 dapat pulak batuk,,,
Dan masalah aku masih berulang,,,
Cara yang tak sihat pun aku try,,,
Selalu makan tengah malam untuk cepat mengantuk,,,
Hasilnya berat badan bertambah dan paling
menyiksa aku apabila sekarang ne baru bersusah-payah
nak turunkan badan dan buang lemak yang menumpang
di sudut badan ku seperti di paha,perut,muka dan lengan.


Sebelum aku membuta,aku nak share petua ISLAM
untuk mengatasi masalah tidur dalam kalangan kita,,,
Harap2 dapat membantu yang berkongsi
masalah yang sama dengan kes aku ne(InsyaAllah)
Jom kita amalkan bersama-sama^__^
  • Berwudhuk sebelum tidur,,,
  • Membaca al-Fatihah,ayat kursi,3 Qul(Al-Ikhlas,Al-Falaq dan An-Nass)
  • Mengucap dua kalimah syahadat
  • Membaca doa tidur
  • Bercakap/berdoa menyatakan impian anda 
dalam hidup di dunia dan di akhirat
Tutup mata dan baca istighfar dalam hati hingga terlelap
 
Memang da ramai tahu petua ini namun sebagai insan biasa,
kita sering melupakannya dan jarang mengamalkannya,,,
Moga kali ini kita istiqamah melakukannya,,,^^

8 comments:

zizie said...

take care of yourself sis ^^. zizie pun dah kembali jadi kelawar dek study punya pasal.. hehe.. (blogging punya pasal pun ada ;)

Izzah Norlizah said...

@zizie

Hahaha,,,yaka???ya,blogging jg jd p'ybb sllu b'jaga d tgh mlm

Mia Liana said...

kadang2 kalau dah ngantuk sangat.. terus tertido tak ingat apa...

cik azLyzah⊙.☉ said...

Haippppppppp...jangan makan ubat kalau tak sakit dear..
btw..kita serupa...misi menurunkan berat badan ne..hahahahaa

Izzah Norlizah said...

@Mia Liana

hehehehe,,,tol 2 kak Mia.ingt nk cpt tdo je^^

Izzah Norlizah said...

@cik azLyzah⊙.☉

xamalkn da,,,hahahaha yaka???gud luck tuk kta b'2 ya^^

Nurfara Hani said...

kadang2 terus tidur je kalaw dah ngantok sangat. sampai terlupe nak ambil wuduk.