Fresh Entri Must Read

5 Feb 2014

Tutorial : Pasang Scroll Box Di Archive dan Bloglist

Izzah Norlizah| 9:00 am| 10Comments|
Masa berblogwalking kat blog blogger baru,
adalah rasanya beberapa orang yang mungkin terlepas pandang
kepentingan letak scroll box di Archive dan widget Bloglist.
So diharap tutorial ne bermanfaat kepada blogger2 baru
atau blogger2 lama yang tak letak2 lagi scroll box ne
tapi ikut koranglah nak letak atau tak.Tak paksa pun...

Kalau rajin tulis entri dalam 1 bulan dan mempunyai senarai bloglist
yang panjang sampai berbelas-belas atau berpuluh-puluh orang,
tentunya ia akan melorot ke bawah dan banyak menggunakan ruangan
di bahagian sidebar.Ia nampak tersangatlah semak pada pandangan mata.
Ia juga melambatkan loading blog...

Dengan meletak scroll box pada archive dan bloglist,
blog nampak kemas dan tersusun rapi dipandang...
Ruangan bahagian sidebar pun banyak yang kosong.
Boleh letak dan tambah widget2 lain yang penting dalam blog.
Kalau ada yang tak tahu lagi ghupa scroll box 2 camna,
tengok pic kat bawah ne yang aku segi 4 kan warna pink 2.
Yang boleh scroll ke bawah dan ke atas...
Nampak lawakan???Kalau rasa lawa,ikut tutorial ne... :)


1. Letak scroll box di Archive
Dashboard > Template > Edit Template
Dengan bantuan CTRL+F cari kod <div id='ArchiveList'>
Anda akan jumpa kod ini <div class='widget content'>
sebelum kod <div id='ArchiveList'>
Gantikan kod  <div class='widget content'> dengan kod di bawah
<div class='widget content' style='overflow:auto; height:200px'>

2. Letak scroll box di bloglist
Dashboard > Template > Edit Template 
Tekan CTRL F cari tajuk bloglist korang.Macam aku..
Bloglist 2014
Bila da jumpa, tengok kod2 di bawahnya 2 ada jumpa kod ne tak???
<div class='widget content'>
Da jumpa gantikan kod di atas 2 dengan kod di bawah ne
<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:ancho; height:200 px;'>
Preview...Siappp!!!Kalau menjadi,inform taw (^__<)
Kalau tak jadi,bagitahu juga...

10 comments:

Abak Lorong Cinta said...

Wah.. kak.. terbaik la.. Abak pun ada buat ni..mula2 pening gak..hahaha... nice kak !!

izan mama mia said...

iklan nuffnang di sebelah ni.. menggganggu nak baca entry... ehe

tq bg totur

nabila biela said...

bagusnye...thanks share dear

yen(toka ziizokukuto) said...

assalamualaikum :)
salam ukhwah,,
nice entry,,thankz for sharing,,details tuto nya :)

"stay cool,all is well"

Razi ten said...

Will my widget have background like that if I use the code you gave?

Anizz Annisa said...

yeay!! akhirnyee..thanx kak izzah..anis cube ye.. akak tgk la blog anis nie..aduhai memang semak..huhu..thanx 4 tuto.. :)

Cik Puan said...

scroll box ne bagus..kemaskan blog..tak juga kita kita susah2 scroll p bawa..

Norhasniza Khalid said...

mama dulu memang cari tuto ni... hihi...

Invisible Me said...

Lagi kemas dan tak panjang sepanjangnya :)

mimi said...

akak.. sy buat tak jadi. kenapa ya?