Fresh Entri Must Read

7 Feb 2014

Korang Pernah Buat Tak???

Izzah Norlizah| 3:41 pm| 13Comments|

Ini semalam punya cerita sebenarnya...
Yang aku rasa hari Khamis yang membosankan.
Semalam sebelum tidur aku seterika baju sekolah adik aku.
Punyalah mengantuk dan kelopok mata pun tak sabar da nak ditutup
tapi ku gagahkan jua kerna da berjanji dengan adik bongsu ku 2.

(Kidnap from Mr. Google)
Oleh kerana tahun ne dia nak UPSR,
hari2 jugalah dorang turun kelas tambahan.
Aku tahu rasanya bila hari2 di sekolah selama 12 jam
sangat,sangat,sangatlah memenatkan...
Balik rumah nak tidur awal saja mana lagi kerja rumah
yang tak pandai2 habisnya.So,malam 2 memang dia tak larat
seterika bajunya seperti kebiasaan rutin hidupnya...

Semasa aku seterika baju sekolah adikku 2,terkenang zaman
persekolahan ku dulu.Dari sekolah rendah hinggalah sekolah menengah.
Hari2 seterika baju sekolah tak kira malas atau rajin mood kita...
Kena buat juga...Penat atau tidak kena seterika juga
tapi pernah tak masa atau masih di bangku sekolah,
korang buat perkara2 berikut:

1. Ada 2 pasang pakaian seragam sekolah,tak kiralah 2 baju sekolah,
2 tudung sekolah,2 seluar sekolah atau 2 skirt sekolah.
Antara dua 2,ada 1 yang kita suka pakai.Hari2 kita pakai
sampai yang satu 2 nampak masih baru sebab jarang kita guna.

2. Apabila malas tahap gaban datang,baru kita pakai
baju,tudung,seluar atau skirt yang jarang kita pakai 2.
Yala...banyak kerja nak mencucinya lagi,tunggu kering lagi
pakaian yang selalu kita guna hari2 tu...

3. Ne bagi perempuan. Tak kiralah malas atau tak sempat buat,
korang seterika ja bahagian luar tudung sekolah.
Bahagian dalam 2 tak sebab korang fikir bukan orang nampak pun...

4. Walaupun guru disiplin da melarang guna nila,
tapi korang still guna juga kat pakaian sekolah.
Yala...kalau tak pakai,pakaian sekolah cam nampak kuning ja.
Lepas 2 kalau tak pakai cam rasa tak kemas ja,
cam ada yang kurang sampai rasa tak selesa.

5. Baru balik dari sekolah lepas 2 masa nak tukar baju,
korang tengok pakaian sekolah yang korang pakai
seharian kat sekolah tadi.Hidu bau dia dan tengok
seberapa banyak kusutnya.Kalau tak seberapa bau
dan kusut sedikit saja,gantung balik kat hanger.
Pakai balik esok pulak so malam ne,tak payah susah2
cuci atau seterika baju sekolah lagi. Lalalalala...

Korang pernah buat tak semua kat atas ne???
Hehehehe...Ngaku cepattt kalau tak,aku taknak kawan
dengan korang lagi.Huhuhuhu...Memanglah orang selalu cakap
kisah lepas usah dikenang nanti merana badan sendiri.
Itu agaknya kisah lepas yang menyakitkan hati sampai membuatkan parut
luka lama berdarah kembali tapi ne kisah lepas zaman persekolahan
yang apabila dikenang pasti mencuit hati...

13 comments:

puteraduyong said...

tak penah buat... sbb skolah pondok je ... ;)

Invisible Me said...

IM stay asrma dulu. Memang hari-hari kena seterika baju. Tak pun hujung minggu kumpul semua baju untuk diseterika :)

Cik Puan said...

kak izzah...kalau cik cuma ada 1 pasang baju skolah.tu jak lah hari2 cik pakai tapi tak pernah lagi tak basuh..maklum lah tinggal hostel kan..malu lah nanti kawan nampak...hihiiih.
sebenar nya cik ada baju skolah lain.tapi baju yang 1pasang tu jak cik suka pakai..ntah napa..

Anizz Annisa said...

semuanya anis penah buat kak izzah..hehe.. ^_^

Cik Kema said...

hehehe..semua diatas kite penah buat..teringat zaman2 muda dulu..

eyqa yushaiza said...

memang pun, mesti ada satu baju yang kita suka, tapi yus dok asrama, kalau nak kering sehari tu memang taklah. pakai jelah bju lain. baju favourite selalunya pakai hari isnin :)

Farah Waheda Wahid said...

setakat ni tak pernah buat lagi, sebab masa sekolah dulu akak baju hari2 ganti ada 5 pasang...he he he...

izan mama mia said...

ada sesetengah tu mmg pernah buat..ehe.. celup nila sampai biru..hihi kes terlajak bbh nila..

cik lisa said...

dah menjadi lumrah lah kak oi, hari hari buat mende yang sme, kadang kadang terfikir nak beli je 5 helai baju, senang, haha

Razi ten said...

I think I have 2 as well, but I wear both xD and yeah im really lazy to wash it myself, maklumlah duduk asrama :/

Aku Penghibur said...

teringat zaman sekolah dulu2 ^_^

Luangkan sedikit masa untuk vote blog acik yang tercalon bagi favorite lifestyle blog Cara vote di sini

ayut said...

Haha..pernah2x..lg2x yg no 3..suka bt :p

Hafiza AizZawa said...

Fiza buat no 3, 4 dan 5.. Hehe.. tp nila tu jarang jugak sbb baju pengawas mmg warne biru...