Fresh Entri Must Read

1 Jul 2012

Resepi Ikan yang simple tapi sedap

Izzah Norlizah| 3:51 pm| 0Comments|
        Berjumpa lagi,,,hehehehehehe,,,cuma mood hari nie tak sihat sebab dapat selesema dan rasa cam nak demam,,,Ikutkan hati *nak rehat je dan tidur sepanjang* hari tapi gagahkan juga diri nie nak update blog. Bukan pa,kalau tidur je cam na badan nak cepat sihat kan??? Lemak kat badan pun makin bertambah,,,:p
          
      Kali nie nak kongsikan 2resepi ikan yang simple tapi menyedapkan,,,kenapa aku kata sedap???sebab aku yang masak sendiri dan da rasa,,,memang sedap.Tak boleh dinafikan lagi.Nie bukan aku je yang cakap tapi adik2 ku yang memakannya pun turut mengakui,,,Law orang lain rasa tak tahu pulak sebab lain orang lain perasaan dan lain pandangan,,,, Ok la jom kita mula kan,,,^__^

                                          RESEPI IKAN MASAK KARI + SOS
        BAHAN2 NYA :
  • IKAN YANG SUDAH DIGORENG(IKUT SUKA)
  • BAWANG MERAH
  • BAWANG PUTIH
  • HALIA
  • SERAI
  • SERBUK KARI
  • SOS CILI
  • BAWANG BESAR
  • SERBUK PERASA
  • REMPAH-RATUS(IKUT KERAJINAN KOWANG LAW NAK LETAK)
      
      CARA2 MEMBUATNYA :
  1. TUMBUK BAWANG MERAH,BAWANG PUTIH DAN HALIA KEMUDIAN TUMIS DALAM MINYAK PANAS SEHINGGA BERWARNA KEKUNINGAN
  2. MASUKKAN SERBUK KARI DAN SOS CILI SERTA SEDIKIT AIR DAN BIARKAN SEKETIKA SEHINGGA KELUAR MINYAK
  3. MASUKKAN SERAI,IKAN GORENG DAN SERBUK PERASA DALAM KUALI DAN BIARKAN MENDIDIH SELAMA 3-5 MINIT    
  4. APABILA DA MASAK,SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN DAN LETAK BAWANG BESAR SEBAGAI HIASAN,,, 


*Resepi nie aku cipta sendiri taw,,,xtaw pulak kalau ada antara kowang memang da tahu resepi nie berkurun lamanya,,,Seriously, aku memang baru taw resepi nie 2tahun yang lalu. Apa tak nya, boring asyik resepi yang sama je. Law bukan ikan masak kari,masak kicap,masak asam,masak lemak dan masak rebus,,, Masak merah selalu juga tapi kalau kat rumah nie ada cili kering,,, Kekadang tu masak ikan masak sup,,, Dalam berfikir2 nak masak apa,timbul la idea nie jadi cuba je lah,,, Hasilnya,memang tak rugi,,,@__@


                                                     RESEPI IKAN MASAK CINCAI



        BAHAN2 NYA :
  • IKAN YANG SUDAH DIGORENG
  • BAWANG MERAH
  • BAWANG PUTIH
  • KICAP
  • AIR ASAM JAWA
  • SOS CILI
  • SOS TOMATO
  • SOS TIRAM
  • SERBUK LADA PUTIH
  • SERBUK PERASA
  • BAWANG BESAR(SEBAGAI HIASAN)

       CARA2 MEMBUATNYA :
  1. SEPERTI BIASA BAWANG MERAH DAN BAWANG PUTIH TUMBUK HINGGA HANCUR DAN GORENG DALAM KUALI PANAS SEHINGGA BERWARNA KEKUNINGAN,,,
  2. MASUKKAN SOS TOMATO,SOS CILI,SOS TIRAM, KICAP SERTA SEDIKIT ASAM JAWA,,,BIARKAN SEKETIKA SEHINGGA KELUAR MINYAK
  3. MASUKKAN IKAN GORENG,SERBUK PERASA DAN SERBUK LADA PUTIH
  4. BIARKAN MENDIDIH DALAM 3-5 MINIT SEBELIM DIANGKAT
  5. APABILA DA MASAK, SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN DAN JANGAN LUPA LETAK BAWANG BESAR SEBAGAI HIASAN,,,
*Resepi nie dapat dari seorang sahabat baik,,, Dia yang tolong ajarkan resepi nie. Dia cakap dia yang cipta sendiri dan dia da cakap cam 2 maka aku percaya la,,, Yalah,tak kan sahabat baik kita sendiri nak tipu kita kan??? Law da persamaan dengan mana2 resepi  kowang 2,cuma KEBETULAN je k,,,tak lupa nak cakap terima kasih pada sahabat baik aku 2,,,terima kasih Zai,,,aku sayang kau,,,,hukhukhukhuk. Tak boleh lebih2 sebab dia da berpunya,,,

      Resepi nie tak ada nama lagi,,,sahabat aku 2 pun tak taw juga pa nama resepi yang dia cipta nie,,, Law kowang ada nama yang bagus untuk resepi nie,kongsi2 kan lah kat sini,,,jangan segan2 k malah *kowang sangat dialu-alukan*,,,:),,, Kalau kowang perasan cara masak dua resepi nie hampir sama je kan??? Cuma resepi nie aku masak bahan2 nya tak lengkap,,,tak ada sos tomato,sos tiram dan serbuk lada putih,,, Aku guna je bahan2 yang ada kat rumah nie,,,sebab 2 kalau kowang nampak ikan nie hitam sangat sebab aku cuma gunakan kicap,air asam dan sos cili,,, Menjadi juga tapi rasanya tak sama kot,,,

      Kalau kowang ada masa nak masak resepi nie cuba2 la ye,,,resepi nie memang sangat sesuai kepada orang yang hidup bujang tak kira lah gurlz @ boyz,,, Kalau malas nak masak resepi yang banyak guna bahan2,resepi nie kowang boleh wat sebagai 1alternatif k,,, Bagi suri rumahtangga pun @ ibu bekerjaya boleh juga amalkan,,, Memasaknya pun tak ambil masa yang lama sangat,,, Simple la kata kan,,,

    Tak lama lagi bulan Puasa kan??? Tinggal berapa hari je,,, Korang yang masih tercari-cari resepi untuk bersahur @ berbuka puasa nanti, jenguk2 la blog aku nie ya,,,(*promote kejap*),,, Seisi keluarga boleh makan lebih2 lagi kalau ada ahli keluarga yang suka makan masakan berkuah,,, Kalau nak letak cili padi pun boleh juga malah sedap lagi,,, Aku rasa masakan yang pedas, Semua sedap kan??? Tak da yang tak sedap,,, Tengok orang lah, ada juga yang tak suka makan makanan pedas,,, K lah,sebelum aku merapu bukan2, nak undur diri dulu k,,, Da panjang sangat nie nanti kowang bosaN plak membacanya,,,hahahahahaha,,, Moga jumpa lagi,,, Assalamualaikum,,,

No comments: