Kali nie nak kongsikan 2resepi ikan yang simple tapi menyedapkan,,,kenapa aku kata sedap???sebab aku yang masak sendiri dan da rasa,,,memang sedap.Tak boleh dinafikan lagi.Nie bukan aku je yang cakap tapi adik2 ku yang memakannya pun turut mengakui,,,Law orang lain rasa tak tahu pulak sebab lain orang lain perasaan dan lain pandangan,,,, Ok la jom kita mula kan,,,^__^
RESEPI IKAN MASAK KARI + SOS
- IKAN YANG SUDAH DIGORENG(IKUT SUKA)
- BAWANG MERAH
- BAWANG PUTIH
- HALIA
- SERAI
- SERBUK KARI
- SOS CILI
- BAWANG BESAR
- SERBUK PERASA
- REMPAH-RATUS(IKUT KERAJINAN KOWANG LAW NAK LETAK)
CARA2 MEMBUATNYA :
- TUMBUK BAWANG MERAH,BAWANG PUTIH DAN HALIA KEMUDIAN TUMIS DALAM MINYAK PANAS SEHINGGA BERWARNA KEKUNINGAN
- MASUKKAN SERBUK KARI DAN SOS CILI SERTA SEDIKIT AIR DAN BIARKAN SEKETIKA SEHINGGA KELUAR MINYAK
- MASUKKAN SERAI,IKAN GORENG DAN SERBUK PERASA DALAM KUALI DAN BIARKAN MENDIDIH SELAMA 3-5 MINIT
- APABILA DA MASAK,SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN DAN LETAK BAWANG BESAR SEBAGAI HIASAN,,,
*Resepi nie aku cipta sendiri taw,,,xtaw pulak kalau ada antara kowang memang da tahu resepi nie berkurun lamanya,,,Seriously, aku memang baru taw resepi nie 2tahun yang lalu. Apa tak nya, boring asyik resepi yang sama je. Law bukan ikan masak kari,masak kicap,masak asam,masak lemak dan masak rebus,,, Masak merah selalu juga tapi kalau kat rumah nie ada cili kering,,, Kekadang tu masak ikan masak sup,,, Dalam berfikir2 nak masak apa,timbul la idea nie jadi cuba je lah,,, Hasilnya,memang tak rugi,,,@__@
RESEPI IKAN MASAK CINCAI
BAHAN2 NYA :
- IKAN YANG SUDAH DIGORENG
- BAWANG MERAH
- BAWANG PUTIH
- KICAP
- AIR ASAM JAWA
- SOS CILI
- SOS TOMATO
- SOS TIRAM
- SERBUK LADA PUTIH
- SERBUK PERASA
- BAWANG BESAR(SEBAGAI HIASAN)
CARA2 MEMBUATNYA :
- SEPERTI BIASA BAWANG MERAH DAN BAWANG PUTIH TUMBUK HINGGA HANCUR DAN GORENG DALAM KUALI PANAS SEHINGGA BERWARNA KEKUNINGAN,,,
- MASUKKAN SOS TOMATO,SOS CILI,SOS TIRAM, KICAP SERTA SEDIKIT ASAM JAWA,,,BIARKAN SEKETIKA SEHINGGA KELUAR MINYAK
- MASUKKAN IKAN GORENG,SERBUK PERASA DAN SERBUK LADA PUTIH
- BIARKAN MENDIDIH DALAM 3-5 MINIT SEBELIM DIANGKAT
- APABILA DA MASAK, SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN DAN JANGAN LUPA LETAK BAWANG BESAR SEBAGAI HIASAN,,,
Resepi nie tak ada nama lagi,,,sahabat aku 2 pun tak taw juga pa nama resepi yang dia cipta nie,,, Law kowang ada nama yang bagus untuk resepi nie,kongsi2 kan lah kat sini,,,jangan segan2 k malah *kowang sangat dialu-alukan*,,,:),,, Kalau kowang perasan cara masak dua resepi nie hampir sama je kan??? Cuma resepi nie aku masak bahan2 nya tak lengkap,,,tak ada sos tomato,sos tiram dan serbuk lada putih,,, Aku guna je bahan2 yang ada kat rumah nie,,,sebab 2 kalau kowang nampak ikan nie hitam sangat sebab aku cuma gunakan kicap,air asam dan sos cili,,, Menjadi juga tapi rasanya tak sama kot,,,
Kalau kowang ada masa nak masak resepi nie cuba2 la ye,,,resepi nie memang sangat sesuai kepada orang yang hidup bujang tak kira lah gurlz @ boyz,,, Kalau malas nak masak resepi yang banyak guna bahan2,resepi nie kowang boleh wat sebagai 1alternatif k,,, Bagi suri rumahtangga pun @ ibu bekerjaya boleh juga amalkan,,, Memasaknya pun tak ambil masa yang lama sangat,,, Simple la kata kan,,,
No comments:
Drop ur Comment here