Fresh Entri Must Read

14 Feb 2014

Jutaan Terima Kasih Kepada

Izzah Norlizah| 1:53 pm| 15Comments|

Salam Jumaat semua...Semoga kita sihat walafiat hendaknya
di bawah lembahyung rahmat Allah...Al-Hamdulillah,
kita masih diberi peluang untuk menghirup udara segar
di muka bumi ini pada hari ini...

Entri ini ditaip dengan kadar yang segeraaa...
Nak mengejar masa. Petang ne nak pergi bandar Tawau.
Begitu pantas masa berlalu budak2 U akan kembali kepada
kehidupan mereka sebagai pelajar,macam 2 jugalah adik aku
yang tak lama lagi akan memulakan semester dua di UMS,Kota Kinabalu.
Lepas ne mesti jarang da blogwalking,mengomen dan membaca entri2 korang.
Rindulah dengan semua 2 nanti...Tapi apa boleh buattt...
Taik kambing bulattt...(^__^)


Entri ni ditulis untuk menghargai top pengomen Izzah Punya Story.
Siapa 2???Jika korang tengok kat widget Cute Commentator aku 2,
korang tahulah siapa yang aku maksudkan.Mungkin korang
yang membaca entri ini adalah seorang daripada nama2 di atas...(^__^)

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

Holiday GiveAway by Sally Samsaiman (Part 3)

Izzah Norlizah| 11:23 am| 6Comments|


Salam Melancong!

Setiap kali sally pergi bercuti...blog sally akan adakan GA yang bertujuan untuk memberi cenderahati kepada rakan-rakan blogger...Apa salahnya berkongsi kegembiraan dan kenangan kan..? Untuk percutian kali ni...Sally nak buat GA yang ketiga...sebab tak mampu nak beli souvenirs untuk semua orang ...hihihi...

http://sallysamsaiman.blogspot.com/2014/02/holiday-giveaway-by-sally-samsaiman.html


Syarat-syaratnya:
  1. Follow blog Sally, Add To Circle Google+ Sally, dan Like Fanpage Sally
  2. Buat satu entry bertajuk Holiday GiveAway by Sally Samsaiman (Part 3).
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML, dalam entry, jawab satu soalan yg senang, "Kemana Sally nak pergi kali ni?" dan Publish.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen
GiveAway berlangsung selama 2 hari bermula 14/2/2014 sehingga 15/2/2014.

5 orang blogger yang bertuah akan menerima souvenirs (undian melalui random.org)

Melancong ke Sarawak :)

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

12 Feb 2014

Segmen 12 Jam Bloglist #7 Mialiana.com

Izzah Norlizah| 3:03 pm| 20Comments|



Pencarian bloglist bagi bulan Mac dan April 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 12 Februari 2014, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #7 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 28 Februari 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

Wordless Wednesday #4

Izzah Norlizah| 2:26 pm| 5Comments|


Nauzubillahminzalik...
Moga kita terhindar daripada
sikap sering menghina sesama manusia...


Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

9 Feb 2014

5 Tips Ringankan Blog

Izzah Norlizah| 5:04 pm| 17Comments|

Salam berhujung minggu semua...
Apa aktiviti korang di hujung minggu ne???
Walau apa pun aktiviti yang korang lakukan,
buatlah perancangan dengan sebaik mungkin
dan isi dengan perkara2 yang mendatangkan manfaat kepada diri.

Hari ini aku ingin kongsikan 5 Tips Meringankan Blog.
Setiap blogger pastinya inginkan blog menjadi ringan
untuk memudahkan pengunjung,pembaca dan siapa2 saja
yang bertandang dalam blog kita.Ada banyak cara sebenarnya
untuk membuatkan blog kita menjadi ringan...


Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

1st Mini Giveaway 2014 by Shad

Izzah Norlizah| 3:54 pm| 3Comments|

1st Mini Giveaway 2014 by Shad

Greetings and Assalamualaikum to all. Hasrat Shad nak buat Giveaway 
untuk tahun 2014 ni akhirnya tercapai jugak. Jemput semua join ya.


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Hadiah :

Power Bank x1
T-shirt x1
Novel x2
Long Necklace x1
Shawl x1
Bracelet x4
Ellips Hair Vitamin x2
Fridge Megnet x1
Top-up RM5 x10
Top-up RM10 x3

Lima peserta pertama dan terakhir dapat hadiah misteri!

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

7 Feb 2014

Lirik Lagu Encik Mimpi Number One For Me-Malay Version With Rap

Izzah Norlizah| 10:57 pm| 10Comments|

Terlebih dahulu aku ucapkan salam Jumaat semua.
Hari ne 7 Februari 2014 merupakan harijadi bapa aku
yang ke-49 tahun tapi da sambut hari 2 sama2 dengan
harijadi mak aku...Aku bukan nak bercoleteh
pasal harijadi bapa aku ne tapi nak kongsi pasal

Kredit: Sini
Lagu Number One for me versi penyanyi asalnya
yang artis kegemaran ku jua,Maher Zain mesti 
korang pernah dengar kan???Tak heran kalau lagu 2 korang list kan
sebagai favaourite song sebab memang best.
Lagu ne ditujukan khas buat semua kaum Hawa yang da bergelar ibu.

Tapi lirik lagu yang aku kongsi ne dinyanyikan oleh Encik Mimpi.
Kelainan lagu versi Melayu ne ada tambahan rap.
Bagi aku memang terbaeeekkklah...Tak bosan dengar.
Kalau dihayati liriknya dalam2 boleh membuatkan kita mengalirkan airmata
Kalau korang nak dengar boleh dengar di Youtube sini...
Aku tak tahu kenapa aku tak boleh play...
Jommm kita sesama layanzzz...


Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

Korang Pernah Buat Tak???

Izzah Norlizah| 3:41 pm| 13Comments|

Ini semalam punya cerita sebenarnya...
Yang aku rasa hari Khamis yang membosankan.
Semalam sebelum tidur aku seterika baju sekolah adik aku.
Punyalah mengantuk dan kelopok mata pun tak sabar da nak ditutup
tapi ku gagahkan jua kerna da berjanji dengan adik bongsu ku 2.

(Kidnap from Mr. Google)
Oleh kerana tahun ne dia nak UPSR,
hari2 jugalah dorang turun kelas tambahan.
Aku tahu rasanya bila hari2 di sekolah selama 12 jam
sangat,sangat,sangatlah memenatkan...
Balik rumah nak tidur awal saja mana lagi kerja rumah
yang tak pandai2 habisnya.So,malam 2 memang dia tak larat
seterika bajunya seperti kebiasaan rutin hidupnya...

Semasa aku seterika baju sekolah adikku 2,terkenang zaman
persekolahan ku dulu.Dari sekolah rendah hinggalah sekolah menengah.
Hari2 seterika baju sekolah tak kira malas atau rajin mood kita...
Kena buat juga...Penat atau tidak kena seterika juga
tapi pernah tak masa atau masih di bangku sekolah,
korang buat perkara2 berikut:

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

6 Feb 2014

2nd Giveaway By NabilaMedan

Izzah Norlizah| 10:24 pm| 7Comments|



2ND GIVEAWAY BY NABILAMEDAN


Tekan Banner diatas untuk sertai giveaway ini. Giveaway ini mendapat tajaan daripada Hazwan Hairy, Zara Nurhaidah, Akma Khaieri, Emas Putih, Ieta Mad Sa'ad, Nur Shuhada Abdullah, Julia Jamaludin, Amirul Syahnaz dan Blog Eita. Giveaway ini dianjurkan oleh Nabila Medan.
Top Refferal bakal membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak RM50. Hadiah bagi kategori cabutan bertuah ialah seperti Wang Tunai RM100, Wang Tunai RM20, Bag, Shawl Satin, Shawl Glitter, Novel, Havoc Tshirt, Geek Tshirt, Wolf88 Tshirt, Topup, Kasut, Rantai dan juga Subang. Sebanyak 15 orang pemenang bertuah dicari bagi memenangi hadiah-hadiah tersebut. Giveaway kali ini mencari seramai 16 orang bagi mendapatkan hadiah dalam kategori top refferal dan juga kategori cabutan bertuah.


Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

5 Feb 2014

Iklan Nuffnang Menganggu Konsentrasi???

Izzah Norlizah| 11:24 pm| 15Comments|

Tadi pagi aku ada tulis tutorial pasang scroll box pada Archive dan Bloglist.
Adalah beberapa orang blogger yang komen entri 2 tapi antara 
banyak2 komen tersebut,komen ne yang menarik perhatian ku...


Maybe pic tak clear...Komen dari Izan Mama Mia...
Katanya iklan nuffnang di sebelah ne menganggu nak baca entri.
Iklan ne kat blog aku lah 2 maksudnya...
Siapa2 yang selalu datang blog aku ne,tahulah yang mana.


Macam kat atas ne...Yang ne dimaksudkan oleh Izan Mama Mia.
Terlebih dahulu aku nak ucap terima kasih kepada Izan Mama Mia
di atas teguran beliau itu.Tak terfikir pulak iklan nuffnang 2
menganggu readers nak baca entri aku.Korang perasan atau tak,
kat atas 2 ada button close yang tanda (x) tu...
Kalau tak suka tengok boleh X ja tapi bila aku click terus ke laman utama.

Komen a.k.a teguran Izan Mama Mia 2 buat aku tersedar.
Tak boleh jadi ne...Kena buat sesuatu dengan guna cara lain
letak nuffnang 2.Sebelum ne aku pernah juga cuba tuto letak iklan
kat atas dan bawah entri tapi semua tak menjadi...
Banyak blog da aku pergi dan ikut tuto mereka tapi semua tak jalan juga.
Bila preview takda apa2 yang kuar.Letak di sidebar tak berapa lawa.
Sebab 2 letak iklan terapung.Senang siapa2 yang datang blog aku,
tak payah scroll atas dan bawah,click ja iklan kat tepi 2.
Senang kan???Tak sangka cara yang aku buat untuk menyenangkan 
korang click nuff 2 menjadi masalah juga.

So aku cuba lagi letak nuff kat atas dan bawah entri.
Hasilnya tetap sama bila preview takda yang keluar.
Aku da putus asa,aku simpan ja janji takda kesalahan dalam
peletakkan kod2 kat template 2.Bila lihat blog,
eh...ada kuarlah iklan kat atas dan bawah entri 2.
Happynya...Lepas ne harap takda komplen lagi dari mana2 
pengunjung blog sal nuffnang ne ya...(^__^)

Semoga takda lagi yang menganggu konsentrasi korang
dalam membaca entri aku di masa akan datang...
Kalau masih ada atau hal2 lain yang kurang menyenangkan,
jangan malu jangan segan.Tegurlah aku secara berhemah.
Aku hanya insan biasa,tak lari dari buat salah dan perlukan teguran
Tapi biarlah teguran itu jangan berbaur kutukan,cercaan
dan sindiran pedas hingga aku rasa terhina...
Gunakan bahasa sopan,itu lagi molek dan indah.
Kepuasan anda menjadi keutamaan ku dan kepuasan ku jua... (^__^)

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

Tutorial : Pasang Scroll Box Di Archive dan Bloglist

Izzah Norlizah| 9:00 am| 10Comments|
Masa berblogwalking kat blog blogger baru,
adalah rasanya beberapa orang yang mungkin terlepas pandang
kepentingan letak scroll box di Archive dan widget Bloglist.
So diharap tutorial ne bermanfaat kepada blogger2 baru
atau blogger2 lama yang tak letak2 lagi scroll box ne
tapi ikut koranglah nak letak atau tak.Tak paksa pun...

Kalau rajin tulis entri dalam 1 bulan dan mempunyai senarai bloglist
yang panjang sampai berbelas-belas atau berpuluh-puluh orang,
tentunya ia akan melorot ke bawah dan banyak menggunakan ruangan
di bahagian sidebar.Ia nampak tersangatlah semak pada pandangan mata.
Ia juga melambatkan loading blog...

Dengan meletak scroll box pada archive dan bloglist,
blog nampak kemas dan tersusun rapi dipandang...
Ruangan bahagian sidebar pun banyak yang kosong.
Boleh letak dan tambah widget2 lain yang penting dalam blog.
Kalau ada yang tak tahu lagi ghupa scroll box 2 camna,
tengok pic kat bawah ne yang aku segi 4 kan warna pink 2.
Yang boleh scroll ke bawah dan ke atas...
Nampak lawakan???Kalau rasa lawa,ikut tutorial ne... :)


1. Letak scroll box di Archive
Dashboard > Template > Edit Template
Dengan bantuan CTRL+F cari kod <div id='ArchiveList'>
Anda akan jumpa kod ini <div class='widget content'>
sebelum kod <div id='ArchiveList'>
Gantikan kod  <div class='widget content'> dengan kod di bawah
<div class='widget content' style='overflow:auto; height:200px'>

2. Letak scroll box di bloglist
Dashboard > Template > Edit Template 
Tekan CTRL F cari tajuk bloglist korang.Macam aku..
Bloglist 2014
Bila da jumpa, tengok kod2 di bawahnya 2 ada jumpa kod ne tak???
<div class='widget content'>
Da jumpa gantikan kod di atas 2 dengan kod di bawah ne
<div class='widget-content' style='overflow:auto; width:ancho; height:200 px;'>
Preview...Siappp!!!Kalau menjadi,inform taw (^__<)
Kalau tak jadi,bagitahu juga...

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

Wordless Wednesday #3

Izzah Norlizah| 8:03 am| 6Comments|

Peringatan buat kita semua,
khususnya pada kaum Hawa...(^__^)

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

4 Feb 2014

Pencarian Bloglist by Lyla96

Izzah Norlizah| 5:55 pm| 7Comments|

CLICK BANNER

Syarat2 nya...
1. Malaysian dan mempunyai blog.
2. Follow blog dan like facebook page -> Like this :)
3. Lekat banner di atas kuat-kuat di entri kamu dansidebar serta backlink ke sini.
4. Letakkan url entri kamu di ruangan komen.

CaraPemilihan Peserta...
1. 5 yang pertama.
2. 5 yang terakhir.

Kalau ramai penyertaan, akan ada hadiah bagi peserta yang bertuah. :)

So, apa lagi? JOM SERTAI!! :)

*TAMAT PADA BILA-BILA MASA*


Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

Segmen : My Best Entry Bubblysnotes.com

Izzah Norlizah| 2:17 pm| 16Comments|

http://www.bubblynotes.com/2014/02/segmen-my-best-entry-bubblynotescom.html
Dah lama sangat kot Bubblynotes.Com tak melancarkan segmen...dan kini Tora datang lagi... ooopsss... salah pula... dan kini dengan ini saya lancarkan segmen ini khas buat rakan2 blogger di luar sana. *_^

Segmen: My Best Entry Bubblynotes.Com pernah dilakukan dulu sekali di SINI dan hari ini...segmen ini bermula dari, 4/2/2014 SEHINGGA 5/2/2014, jam 1.00 petang... Semua blogger tak kira yang baru atau lama, femes atau tak, retis atau tak dijemput untuk memeriahkan segmen ini... Tujuan? Nak rapatkan lagi silaturahim sesama kita, follow memfollow dan juga review entri2 terbaik dari blogger2 yang menyertai segmen ini yang dipilih oleh Pakcik Random.Org... 

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. FOLLOW blog Bubblynotes.Com 
2. Buat entri bertajuk Segmen: My Best Entry Bubblynotes.Com
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah ini, sila HIGHLIGHT semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.

4. Tinggalkan URL entry uols ke dalam ruangan komen entri ini.

PEMILIHAN PEMENANG:
1. 10 blog akan dipilih melalui Pakcik Random. (random.org) 
2. Pemenang akan diumumkan pada 7/2/2014.
3. Para pemenang akan diminta untuk memberikan link satu entri terbaik mereka untuk direview oleh Cik Puan Bubbly dalam tempoh 3 hari dari tarikh pengumuman pemenang. If not... Pakcik Random akan roll the dice once again... ^_^

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

3 Feb 2014

7 Tips Menulis Entri Menarik

Izzah Norlizah| 1:03 pm| 14Comments|

7 Tips Menulis Entri Menarik ne aku ambil daripada bloger2 senoir.
Tak lah copy paste 100 % kerana aku olah sedikit demi sedikit
menggunakan ayat dan perkataan sesedap rasa ku sendiri...
Menulis entri nampak mudah tapi sebenarnya perlu ada caranya
untuk menulis entri menarik di hati pembaca...Let's cekidout...

1. Tajuk yang menawan
Dalam menulis sesebuah entri perlu ada tajuk...
Tajuk sangat penting untuk menarik minat pembaca.
Buatlah tajuk yang menawan sehingga pembaca tertawan
untuk membaca entri kita.Tak kisah seberapa banyak masa diambil
semata-mata nak mencari idea membuat tajuk yang menawan
atau omputeh panggil 'Killer Title'...

2. Mukadimah yang awesome
Jika mukadimah sudah best dibaca, tentunya pembaca akan berfikir
isi2 entri seterusnya tak kurang hebatnya dan pembaca tak sabar2
ingin meneruskan pembacaan sehingga pengakhirannya...
Susun kata2 indah tapi bermakna dan tak jauh ke laut dari tajuk.
InsyaAllah kita akan dapat buat mukadimah yang awesome
sehingga pembaca berasa teruja membacanya...

3. Variasi / Kelainan
Semasa menulis entri,buat variasi atau kelainan.
Variasi dimaksudkan di sini letakkan gambar atau video yang berkaitan
dengan isi entri kita.Saat mata pembaca lama melihat tulisan,
kita hidangkan dengan gambar atau video untuk merehatkan mata pembaca.
Jika ada perkataan penting,kita bold kan dan besarkan perkataan tersebut.

4. Buat kajian dan perbandingan dengan blog2 lain
Dalam dunia blogging kita kena rajin berblogwalking ke blog2 lain.
Apa guna follower beribu-ribu jika satu blog follower pun kita tak pijak.
Semasa berblogwalking,jangan hanya tinggalkan jejak tetapi
baca entri2 mereka juga.Luas berblogwalking dapat meningkat pengetahuan
dan menambah pengalaman.Buat perbandingan dan kajian dengan blogger2 
lain semasa membaca entri2 mereka terutamanya blogger2 popular.
Cedok ilmu di sana,ok bukan copy paste.Biar entri kita tak setanding
dan tak sehebat mereka asalkan dari pemikiran dan hasil kita sendiri.
Masih ada masa untuk memperbaiki segalanya.


Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

2 Feb 2014

Khasiat Limau Nipis

Izzah Norlizah| 10:26 pm| 9Comments|


Limau nipis ada 1001 kegunaan dalam menjaga kesihatan dan kecantikan
baik dalaman ataupun luaran,,,Antara kelebihannya adalah:


1. Kesihatan kulit kepala
*Perahkan ayer limau&letakkan  di atas kulit kepala
dan lumurkan hingga rata.Biarkan selama 10minit.
Kemudian basuh dengan air suam

2. Memutihkan kulit
*Limau nipis dikisar&lumur pada kulit seluruh badan.
Biarkan beberapa minit sebelum dibasuh.
Limau tersebut berfungsi sebagai agen pengelupasan sel2
kulit mati dan mengecilkan pori2...


3. Mengempiskan perut buncit
*Campurkan perahan limau nipis dengan kapur sirih.
Sapu ke perut...

4.Membersihkan nikotin pada gigi
*Limau nipis di hiris2.Sapu pada bahagian gigi.
Ia mengandungi asid sitrik


5. Mengatasi lebam bawah mata
*Gunakan hirisan limau nipis & perahkan airnya
ke bawah mata untuk seketika sebelum membasuhnya.

6.Mengurangkan hitam di siku & lutut
* Limau nipis digosok pada siku & lutut...



7.membersihkan kuku kotor&hitam
* Lumurkan minyak kelapa & isi limau pada kuku
* Mengembalikan keserian pada kuku

8.mengatasi kaki berbau
* Memakai kasut yang tertutup...
Ambil limau nipis & gosokkan pada seluruh tapak kaki..

9. Urat timbul pada betis
*Gosok limau nipis pada betis sehingga kering
sebelum membilasnya dgn air suam



10. Membuang toksin dalam badan
*Rasa masam & unsur 'pectin(complex carbohydrate)
dalam limau nipis dapat membuang toksin dalam badan
jika diminum sebagai jus harian



Amaran:
*Kulit sensitif & kulit kering tak digalakkan melakukan perkara2 d atas
kerana bimbang ada kesan yang tak elok.
*Penggunaan limau nipis tak boleh selalu diamalkan selalu
kadang-kala ia tak sesuai dengan keadaan kulit kamu.

Credit: Majalah Dara.Com
Edisi November 2010

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

1 Feb 2014

Segmen "Saya Nak Tudung Bawal Roses"

Izzah Norlizah| 10:07 pm| 8Comments|





CLICK BANNER

Semua syarat2 da dipatuhi... :)
Tamat : 2 Februari 2014

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...