Fresh Entri Must Read

28 Jul 2012

~Kata-kata Penenang Jiwa~

Izzah Norlizah| 11:13 pm| 2Comments|
Al-hamdulillah,,,dengan Rahmat dan kasih sayang-NYA kita masih bertemu dalam bulan Ramadhan 
yang mulia ini,,,Jangan ponteng2 puasa ya,teruskan hingga ke penghujungnya kecuali 
sebab2 yang dibolehkan untuk berbuka puasa,,,Ingat,
bulan Ramadhan hanya datang setahun sekali jadi hargailah
masa yang ada dengan sebaik-baiknya,,,

Direct to point,sangat suka aku nak kongsikan di sini himpunan kata2(quote).
Semua kata2 ne aku ambil dari rakan facebook,Ana Uhibbuki Fillah.
Memang tak rugi jadi frenz fb dia sebab dia suka kongsi kata2 berguna&berhikmah,,,
Kalau aku online,tak pernah missed like statusnya,,,Kalau nak jadi frenz dy,
add je beliau di facebook.Berminat???Tekan ini,,,

Sebelum publish post ne,aku dah minta izin dengan empunya buat kata2 ne,,,
Yang baiknya dia ne siap suruh tak payah kreditkan atas nama dia,,,
Ambil je apa yang aku suka tapi tak nak lah cam tue kan???
Macam sokong kempen 'cetak rompak' je.Tak mahu cam tue.
Da separuh kata2 nie yang aku ubah 'SIKIT' supaya nampak
sedap 'BANYAK' didengar,,,^__^,,,
Jom layanzzz,,,

































p/s:Doodle2 d atas tue aku ambil dari kawan2 blogger.
Da minta izin pun cuma 1 je yang aku wat sendiri,,,
Korang mesti dapat teka yang mana 1 aku buat kan???^__^



Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

Hilangkan Underline(Garis Bawah Link)

Izzah Norlizah| 5:17 am| 2Comments|
Tutorial time,,,Tetiba ada mood plak nak wat tutorial.Ne bukan permintaan
dari sapa-sapa,,,^__^Tentu masih ada lagi yang tak tahu camna nak Hilangkan
Underline(Garis Bawah Link) dalam blog,,,Caranya mudah je.
Follow step by step ya,,,

1. Dashboard>Templete>Edit HTML

2. Cari kod  ini,,,

text-decoration:underline ;

3.Bila da jumpa,anda akan nampak kod kat bawah nie,,,

a:link {
 text-decoration:none;
 color: $(link.color); }

 a:visited {
 text-decoration:none;
 color: $(link.visited.color); }

 a:hover {
 text-decoration:underline;
 color: $(link.hover.color); }

4. Jangan ubah apa-apa kecuali yang tulisan biru tue,,,Tukar cam nie,,,

text-decoration:none;

Senang je kan???cuma tukar 'underline' jadi 'none'.

5. Siap,,,Preview dulu,kalau takda error,save terus.

,,,Selamat mencuba,,,

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

27 Jul 2012

*Bahang Raya Sudah Terasa*

Izzah Norlizah| 1:35 am| 15Comments|
Fuhhh!!!Masa nak tulis entry ne da ngantuk giler sebab seharian pergi bandar jalan2,lenggang2 kangkung.Hehehehe,,,Tak adalah..Nak beli barang sikit tuk persiapan hari raya.Awal lagi kan tapi saja je nak beli awal2 jadi tak la kelam-kabut lagi.Tak payah sesak2 dengan orang ramai nanti...

Memang rambang mata la tadi..Banyak barang cantik2,murah2 lagi tue.Musim perayaan ne,
tahu2 la tauke2 kedai tue nak turunkan harga.Nak tarik hati dan perhatian para pelanggan.Cam nak beli banyak2 je tadi tapi tak elok la membazir kan???Nafsu kena tahan dan lawan lebih2 lagi dalam bulan Ramadhan nie.Faham2 jelah orang pompuan nie,,,:)

Nasib baik lah tadi masa jalan matahari tak panas sangat,,,Adalah mendung sikit2 tapi tak lah sampai hujan.1bandar Tawau tu kami da 'Round' semata-mata nak cari barang yang berkenan di hati.Penat,lapar&haus tak terasa langsung.Agaknya keadaan cuaca yang baik dan perasaan excited yang tak sabar2 nak sambut raya menutup segala perasaan tue.Bila balik rumah baru terasa penat..
Dapatlah tidur sekejap,,,

Walaupun bulan Ramadhan tak sampai sepuluh hari kita sambut tapi bahang hari raya tu da terasa.Da banyak promosi2 jualan diadakan di sini sana.Kedai2 kat tepi2 jalan tue pun da ada.Kuih-muih raya da dipasarkan&harga keperluan da diturunkan.Da jadi 'trademark' semua tu bila tiba musim perayaan 
lebih2 lagi bila menyambut Hari Raya...Tue yang membuatkan kita tak sabar2 tue,,,^__^

Asyik mencari barang yang di perlukan sampai lupa nak tangkap gambar
suasana kat bandar Tawau tadi.Yalah,nak tunjuk dan kongsi dengan korang
kemeriahan di sini.Bolehlah korang tengok dengan biji mata sendiri melalui gambar je,,,
Oleh kerana tak da gambar yang berkaitan dengan tajuk entri nie,aku bagi tunjuk dengan korang
kasut yang aku beli tadi.Nah,tengok nie,,,


Simple je kan???kasut korang mesti lagi cantik,menarik dari ini,,,kasut ne lah yang aku pakai raya nanti,,,
Sebelum nie selalu beli kasut warna hitam sebab match dengan semua warna dan
tak nampak kotor sangat tapi raya tahun ne
warna putih pulak jadi pilihan,,,Putih ne pun seangkatan dengan
warna hitam,pakai baju warna apa2 pun masuk juga dgn warna putih nie,,,

Lain kali aku upload gambar banyak2,,,Biar situ mata korang penuh dengan gambar je...
Hihihihi,,,Gurau ma,jangan marah.Pada yang nak tengok dan berminat je lah,,,
Pada yang tak minat tu tak paksa pun tengok,,,Nak tidur dulu la geng,,,
Subuh nie nak kena bangun lagi masak dan makan sahur,,,
Biji mata pun da naik kelabu.Ok guyz,,,babye.Out,,,

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

20 Jul 2012

*My First Header*

Izzah Norlizah| 6:56 pm| 1Comments|
Pa khabar kowang semua???sudah bersedia sambut Ramadhan esok???
Rasa lain dari yang lain pulak Ramadhan tahun nie berbanding tahun2 lepas.
Tak taw nape.,Hope puasa tahun nie dapat puasa penuh
(impossible 4 gurlz),,,hikhikhik,,,

Wat pertama kalinya dalam idop aku(bersejarah la kononnya)aku cipta sendiri
header blog aku menggunakan software 'Paint" je,,,
Sebab nampak senang kan berbanding aplikasi2 lain seperti 
Photoshop,Photoscape&microsoft excel(nie first time dengar ne),,,
Tengok hasil tangan aku nie,,,


Kelakar kan???cam lukisan budak2 tadika gamaknya.hahahahaha,,,
Dlm 3 hari je rasanya aku letak dalam blog aku pas tue semalam(19.7.2012),
aku da remove sebab malu dengan member2 yang sudi hinggap
kat blog aku yang tak seberapa ini(merendah diri la pulak),,,

Lagipun aku tak pandai lagi buang kotak segi empat kat atas tu.Blog orang
lain cantik je header dowang aku nampak,,,
Nanti la aku cari kat Mr.Google cara2 nak remove segi 4
tue.Sekarang malas nak cari sebab internet connection
'ciput' nak mampos.
Rasa cam nak belasah je tapi apakan daya
Sabar je lah selagi termampu,,,

Sekarang nak belajar wat doodle yang chomel2 plak,,,
Kat Lappy nie aku da software Paint je.Ramai member
pakai Paint SAI.Tu maknanya nak didownload la lagi 2.Alahai,
tunggu cukup bulan bayar berukband nie baru aku download.
Of couz la tengah malam jadi pilihan masa yang sesuai
nak download sebarang file ne,,,^__^

Nanti da siap wat doodle,aku update blog lagi ya.Rajin2 la
blogwalking dalam blog aku.Kan itu aktiviti yang sihat
lagi menyihatkan.Ya tak???Tinggalkan komen
'sekaki' k,,,Nak berambus dulu.Ada 
keja sikit.Babye,,,T__T






Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

16 Jul 2012

Kod Warna HTML

Izzah Norlizah| 3:32 am| 1Comments|
   Mesti kowang da tidur kan sekarang ni???Takpa,teruskan mimpi indah kowang tu.Esok bila mata da celik,meh sini aku nak ajak kowang semua ramai2 tengok kod HTML nie.Sangat2 penting utk *mewarna-warnikan* blog kesayangan kita,,,^__^.Ni pun aku ciplak kat Sini,,,



  

Macam2 jenis warna kan???*Colourful getu*.Pada pendapat aku,setiap daripada kita kena ada kod warna HTML ni dalam blog masing2.Sebagai rujukan sendiri atau orang lain.Tak payah susah2 lagi pergi cari kat mana2.Kalau jenis yang cepat hafal url blog orang lain yang menyediakan kemudahan kod warna HTML ni takpa juga tapi kalau malas nak ingat cam aku ni,1masalah tu.Ditambah lagi dengan Internet Connection yang lembap(aku da lalui semua ini),,,So,Lu pikir la sendiri,,,T___T

p/s:Pada yang da ada kod warna HTML ni,setinggi-tingggi tahniah aku ucapkan.Pada yang belum ada 2,cepat2 la kasi ada ya,,,Tuk kesenangan kowang juga,,,@__@

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

10 Jul 2012

~Bukan Interview Biasa~

Izzah Norlizah| 7:18 pm| 0Comments|

       P.E.N.A.T yang tak hilang lagi,,,baru balik dari bandar Tawau dan tak cukup T.I.D.U.R,,,Mengantuknya hanya Tuhan yang tahu,,,T__T,,,Setting dalam mind malam nie nak tidur awal ok...Nak lepaskan semua kerisauan,kelelahan,kepenatan,ketidakcukupan tidur dan 1001 RASA LAIN yang membelenggu diri saat ini dalam tidur yang lena bertemankan mimpi indah di samping bantal busyuk dan tilam empuk.

      Nie cerita pasal pengalaman temuduga di kunak semalam,,,Cukup memenatkan dan mendebarkan.9.7.2012 merupakan tarikh berlakunya peristiwa berprestij itu,,,(berprestijlah sangat),,,Sebelum temuduga itu,aku dikhabarkan temuduga tersebut bukan temuduga terbuka tapi hanya untuk orang2 tertentu sahaja dan orang2 itu adalah barisan manusia yang dipanggil melalui telefon oleh pusat temuduga.

        Bayangkanlah kowang da pergi jauh2 semata-mata nak hadiri temuduga ditambah dengan kos perjalanan kowang ke sana dan apabila mendapat khabar berita cam tu,apa yang bermain di minda anda???Apa yang kowang rasa???*sangat2 hampeh dan kecewa kan*???Yap,tu lah yang aku rasa sampai tak dapat tidur malam walaupun da melalui perjalanan yang panjang(jauh la maksudnya ),,,

       Macam mana kalau khabar angin tu betul???Patutkah aku mengikuti temuduga tersebut dengan muka yang tak tahu malu???Tak pun buat2 tak tahu dan berlagak seperti biasa???Kononnya antara calon2 yang dipanggil untuk temuduga tu,,,Ya Allah,pa aku nak cakap dengan orang tua ku nanti???sebab aku pergi diiringi restu mereka dan datang dengan harapan mereka.Takkan pulang dengan tiada apa2???

       Asyik memikirkan hal yang sama hingga ke pagi tapi sekembalinya sepupu dari tempat kerjanya membawa khabar bahagia.Temuduga tu memang temuduga terbuka sebab dia da tanya dengan penemuduga(amoi cina) itu sendiri.Aku menarik nafas lega seketika.Segala persoalan dan kekusutan terlerai sudah.Semangat yang hilang kembali tiba2.Diganti dengan perasaan baru yang sukar diucap dengan kata2.

        Berbekalkan lafaz Bismillah dan perasaan berdebar2 yang tiada titik noktahnya,aku melangkah dengan yakin ke pejabat temuduga..Walaupun air-cond dalam pejabat itu sudah boleh membuatkan air suam sejuk dalam beberapa minit namun belum cukup untuk memadam kegusaran dan debaran kencang di dada tapi syukur,,,Aku tidak sendirian sebab aku ditemani seorang sepupu dan kawan2 lain yang baru aku kenali sekejap cuma yang turut merasai apa yang aku rasa dan akan melalui saat2 getir bersama.

      Seorang demi seorang sudah melepasi ditemuduga dan tibalah giliran ku yang juga calon terakhir yang berpotensi untuk berjaya^__^,,,Aku menarik nafas sebelum melangkah ke destinasi.Ucapan syukur kepada Allah yang entah ke berapa kali aku ucapkan lagi.Ternyata penemuduga(seorang wanita cina yang rasanya belum berkahwin)seorang yang peramah.Tidaklah garang seperti yang ku sangka.Soalan demi soalan yang ditanya,aku menjawab dengan jiwa yang tenang berbaur rasa gugup yang cuba sedaya upaya disembunyikan.

     Walaupun aku rasa ada jawapan ku yang tidak menyakinkan gadis cina itu tapi aku puas sebab aku menjawabnya dengan jujur.*Segala yang aku ucapkan adalah dari hati yang sebenarnya*.Bukan pura2 atau kepalsuan semata-mata hendak berjaya dalam temuduga itu.Lepas 1masalah,,,Aku dan sepupu melangkah bersama nafas lega.Khabar angin itu memang ada benarnya.Rata2 orang yang mengikuti temuduga itu adalah orang yang memang dipanggil oleh pusat temuduga itu tapi ada juga yang seperti aku.Mencuba nasib sebab rezeki ada di mana2.Kita perlu berusaha mencari dan merebutnya,,,

     Kini,aku cuma menunggu dua minggu sama ada berjaya atau tidak dalam temuduga itu.Aku tidak berharap sangat sebab calon2 yang mengikuti temuduga tersebut,bukan calang2 orangnya.Semuanya da ada pengalaman berharga baik dalam jawatan yang dipohon atau dalam kerja lain,,,Berjaya atau tidak,aku da berusaha sebaik-baiknya dan pengalaman yang baru aku kutip ini,takkan ku lupa sampi bila2.*Ia sangat berharga* walaupun kowang rasa cuma biasa2 sahaja,,,@___@

p/s:Tidak lupa ucap terima kasih sbg tanda penghargaan kepada sepupu ku yang mewar-warkan temuduga itu.Kalau aku berjaya dapat kerja yang dipohon,aku takkan *lupa jasanya sampai bila2*,,,T___T

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

1 Jul 2012

Tutorial Tutup akaun Facebook

Izzah Norlizah| 10:08 pm| 2Comments|




       Kali nie nak wat Tutorial Tutup Akaun Facebook,,, Mesti kowang cakap alah,,,senang je nak tutup akaun facebook 2. Aku da taw,,, Bagi orang yang da taw,memang lah senang,,, Kowang jangan tak tahu *dalam kita taw,da* juga orang yang tak tahu,,, Kita dulu pun tak taw kan??? Cam aku dulu tak taw tapi bila bukak sana, bukak sini Facebook 2,aku da taw sendiri,,, Takda sapa yang ajar,,, Aku ambil taw sendiri sebab aku suka explore2 nie. Hehehehe,,, Yalah, pengasas Facebook, Mark Zuckerberg takkan suka2 je letak kan sesuatu ??? Mesti da sebab-munasabnya dan fungsinya,,, Tanpa buang masa,jom kita ikuti tutorialnya,,,





1. Bila bukak Facebook,Tengok kat bahagian atas dan tepi sebelah kanan tu,,,Kat tepi Home tu lah(bagi yang guna bahasa Inggeris),,, Yang kita biasa guna untuk Log out tapi jangan tekan log Out pulak,,,^__^


2. Pilih Account Settings


3. Bila da bukak Account Setting tu,kat tepi sekali sebelah kiri akan nampak cam kat gambar atas tu,,, Pilih yang no.2, Security,,,


4. Akan nampak seperti kat atas bila da bukak Security,,, Cuba perhatikan betul2 kat bawah sekali,,, Ada tulisan biru "DEACTIVE YOUR ACCOUNT",,, Tekan Yang itu,,,



5. Da tekan,akan keluar gambar kawan2 kowang dalam Facebook,,, Ikut kowang lah kalau nak hantar mesej kat kawan2 yang disyorkan,,, kat bawah sekali tu pulak kowang akan nampak cam nie,,,


Pilih pa sebab kowang nak tinggalkan facebook dan Tulis atau tandakan apa yang patut,,, Bila da isi semua, Tekan 'Confirm' kat bawah tu,,, Akaun Facebook anda akan ditutup dan kowang *boleh bukak semula* dengan menggunakan email dan Password yang sama,,,


     Ok,,, Da selesai Tutorial Tutup Akaun Facebook,,, Senang je kan??? Tak susah seperti yang disangka,,, Ok la,nak tidur dulu,,, Nangtuk da. Agaknya kesan minum ubat selesema tadi lepas makan,,, Kowang jaga diri baik2 taw. Tata semua,,,:p


p/s: Minta maaf jika kualiti gambar tak memuaskan sebab gambar nie ditangkap pada waktu malam,,, Baru je selesai tangkap gambar nie,terus update blog,,,@___@

Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...

Resepi Ikan yang simple tapi sedap

Izzah Norlizah| 3:51 pm| 0Comments|
        Berjumpa lagi,,,hehehehehehe,,,cuma mood hari nie tak sihat sebab dapat selesema dan rasa cam nak demam,,,Ikutkan hati *nak rehat je dan tidur sepanjang* hari tapi gagahkan juga diri nie nak update blog. Bukan pa,kalau tidur je cam na badan nak cepat sihat kan??? Lemak kat badan pun makin bertambah,,,:p
          
      Kali nie nak kongsikan 2resepi ikan yang simple tapi menyedapkan,,,kenapa aku kata sedap???sebab aku yang masak sendiri dan da rasa,,,memang sedap.Tak boleh dinafikan lagi.Nie bukan aku je yang cakap tapi adik2 ku yang memakannya pun turut mengakui,,,Law orang lain rasa tak tahu pulak sebab lain orang lain perasaan dan lain pandangan,,,, Ok la jom kita mula kan,,,^__^

                                          RESEPI IKAN MASAK KARI + SOS
        BAHAN2 NYA :
  • IKAN YANG SUDAH DIGORENG(IKUT SUKA)
  • BAWANG MERAH
  • BAWANG PUTIH
  • HALIA
  • SERAI
  • SERBUK KARI
  • SOS CILI
  • BAWANG BESAR
  • SERBUK PERASA
  • REMPAH-RATUS(IKUT KERAJINAN KOWANG LAW NAK LETAK)
      
      CARA2 MEMBUATNYA :
  1. TUMBUK BAWANG MERAH,BAWANG PUTIH DAN HALIA KEMUDIAN TUMIS DALAM MINYAK PANAS SEHINGGA BERWARNA KEKUNINGAN
  2. MASUKKAN SERBUK KARI DAN SOS CILI SERTA SEDIKIT AIR DAN BIARKAN SEKETIKA SEHINGGA KELUAR MINYAK
  3. MASUKKAN SERAI,IKAN GORENG DAN SERBUK PERASA DALAM KUALI DAN BIARKAN MENDIDIH SELAMA 3-5 MINIT    
  4. APABILA DA MASAK,SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN DAN LETAK BAWANG BESAR SEBAGAI HIASAN,,, 


*Resepi nie aku cipta sendiri taw,,,xtaw pulak kalau ada antara kowang memang da tahu resepi nie berkurun lamanya,,,Seriously, aku memang baru taw resepi nie 2tahun yang lalu. Apa tak nya, boring asyik resepi yang sama je. Law bukan ikan masak kari,masak kicap,masak asam,masak lemak dan masak rebus,,, Masak merah selalu juga tapi kalau kat rumah nie ada cili kering,,, Kekadang tu masak ikan masak sup,,, Dalam berfikir2 nak masak apa,timbul la idea nie jadi cuba je lah,,, Hasilnya,memang tak rugi,,,@__@


                                                     RESEPI IKAN MASAK CINCAI



        BAHAN2 NYA :
  • IKAN YANG SUDAH DIGORENG
  • BAWANG MERAH
  • BAWANG PUTIH
  • KICAP
  • AIR ASAM JAWA
  • SOS CILI
  • SOS TOMATO
  • SOS TIRAM
  • SERBUK LADA PUTIH
  • SERBUK PERASA
  • BAWANG BESAR(SEBAGAI HIASAN)

       CARA2 MEMBUATNYA :
  1. SEPERTI BIASA BAWANG MERAH DAN BAWANG PUTIH TUMBUK HINGGA HANCUR DAN GORENG DALAM KUALI PANAS SEHINGGA BERWARNA KEKUNINGAN,,,
  2. MASUKKAN SOS TOMATO,SOS CILI,SOS TIRAM, KICAP SERTA SEDIKIT ASAM JAWA,,,BIARKAN SEKETIKA SEHINGGA KELUAR MINYAK
  3. MASUKKAN IKAN GORENG,SERBUK PERASA DAN SERBUK LADA PUTIH
  4. BIARKAN MENDIDIH DALAM 3-5 MINIT SEBELIM DIANGKAT
  5. APABILA DA MASAK, SEDIA UNTUK DIHIDANGKAN DAN JANGAN LUPA LETAK BAWANG BESAR SEBAGAI HIASAN,,,
*Resepi nie dapat dari seorang sahabat baik,,, Dia yang tolong ajarkan resepi nie. Dia cakap dia yang cipta sendiri dan dia da cakap cam 2 maka aku percaya la,,, Yalah,tak kan sahabat baik kita sendiri nak tipu kita kan??? Law da persamaan dengan mana2 resepi  kowang 2,cuma KEBETULAN je k,,,tak lupa nak cakap terima kasih pada sahabat baik aku 2,,,terima kasih Zai,,,aku sayang kau,,,,hukhukhukhuk. Tak boleh lebih2 sebab dia da berpunya,,,

      Resepi nie tak ada nama lagi,,,sahabat aku 2 pun tak taw juga pa nama resepi yang dia cipta nie,,, Law kowang ada nama yang bagus untuk resepi nie,kongsi2 kan lah kat sini,,,jangan segan2 k malah *kowang sangat dialu-alukan*,,,:),,, Kalau kowang perasan cara masak dua resepi nie hampir sama je kan??? Cuma resepi nie aku masak bahan2 nya tak lengkap,,,tak ada sos tomato,sos tiram dan serbuk lada putih,,, Aku guna je bahan2 yang ada kat rumah nie,,,sebab 2 kalau kowang nampak ikan nie hitam sangat sebab aku cuma gunakan kicap,air asam dan sos cili,,, Menjadi juga tapi rasanya tak sama kot,,,

      Kalau kowang ada masa nak masak resepi nie cuba2 la ye,,,resepi nie memang sangat sesuai kepada orang yang hidup bujang tak kira lah gurlz @ boyz,,, Kalau malas nak masak resepi yang banyak guna bahan2,resepi nie kowang boleh wat sebagai 1alternatif k,,, Bagi suri rumahtangga pun @ ibu bekerjaya boleh juga amalkan,,, Memasaknya pun tak ambil masa yang lama sangat,,, Simple la kata kan,,,

    Tak lama lagi bulan Puasa kan??? Tinggal berapa hari je,,, Korang yang masih tercari-cari resepi untuk bersahur @ berbuka puasa nanti, jenguk2 la blog aku nie ya,,,(*promote kejap*),,, Seisi keluarga boleh makan lebih2 lagi kalau ada ahli keluarga yang suka makan masakan berkuah,,, Kalau nak letak cili padi pun boleh juga malah sedap lagi,,, Aku rasa masakan yang pedas, Semua sedap kan??? Tak da yang tak sedap,,, Tengok orang lah, ada juga yang tak suka makan makanan pedas,,, K lah,sebelum aku merapu bukan2, nak undur diri dulu k,,, Da panjang sangat nie nanti kowang bosaN plak membacanya,,,hahahahahaha,,, Moga jumpa lagi,,, Assalamualaikum,,,


Terima kasih sudi baca entri ini.Jika suka,komenla sekali...